Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Полша и Унгария едностранно удължиха забраната за внос на украинско зърно

Парите

Полша и Унгария едностранно удължиха забраната за внос на украинско зърно

Полша и Унгария едностранно удължиха забраната за внос на украинско зърно - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейската комисия обяви, че няма да удължи забраната за внос на украинско зърно в петте съседни на Украйна държави от ЕС, която трябваше да изтече на 15 септември. След изявлението на ЕК министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заяви, че отстояването на интересите на полските земеделски производители е с най-висок приоритет и затова страната удължава забраната, съобщи „TVP World“.

Понастоящем вносът на украинско зърно, включително пшеница и царевица, беше забранен на територията на пет държави от ЕС: Полша, Унгария, Словакия, България и Румъния по силата на споразумение, сключено с Брюксел по-рано тази година. Разрешен е само транзит до други дестинации.

Земеделските стопани от гореспоменатите държави многократно са се оплаквали от пренасищане с продукти, което удря цените им на вътрешния пазар и ги тласка към фалит.

Петте страни, с изключение на България, настояваха за удължаване на забраната, която изтече на 15 септември.

Полският министър на развитието и технологиите Валдемар Буда заяви, че ако Европейската комисия не издаде забрана за внос на украинско зърно, Полша ще издаде своя и че тя „ще бъде безсрочна“.

Това беше потвърдено и от министър-председателя Матеуш Моравецки.

„Ние ще удължим тази забрана въпреки несъгласието на Европейската комисия“, заяви Матеуш Моравецки на митинг в североизточния град Елк. „Ще го направим, защото това е в интерес на полските земеделски производители.“

Междувременно и Унгарското правителство обяви, че ще запази ограниченията върху украинското зърно, като се противопостави на решението на Европейската комисия, предаде АФП.

„Унгария ще затвори границите си за 24 украински продукта“, в сравнение с предишните четири, заяви министърът на земеделието Ищван Наги в изявление, публикувано във Facebook. Стъпката е в защита на интересите на унгарските земеделски производители, добави той.

Припомняме, че след сключването на споразумение за украинските агрохранителни стоки с България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, в началото на май ЕК наложи ембарго върху вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна за тези страни.

Първоначално забраната бе в сила до 5 юни, но в крайна сметка бе удължена до 15 септември. Транспортирането на зърно е разрешено през границите на т.нар. гранични държави.

Анкети