Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Ще падне ли забраната за внос на зърно от Украйна?

Парите

Ще падне ли забраната за внос на зърно от Украйна?

Ще падне ли забраната за внос на зърно от Украйна? - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Регламентът, който изтича на 15 септември, беше създаден от Европейската комисия, по искане на четирите държави, с една единствена цел - да защити транспортната и складовата им инфраструктура. Преди жътва, ако се беше разрешил този внос от Украйна, най-вероятно тези складове и силози щяха да бъдат пълни и нямаше как да се прибере българската и румънската реколта. Регламентът изтича утре, решението на НС, което днес ще приемем, за мен е излишно“. Това коментира пред БТВ Росен Костурков, зам.-председател на Комисията по земеделие в НС.

„България най-вероятно няма да се включи в продължаването на забраната, защото няма смисъл за нас“, посочи той и допълни, че не може да коментира новината на агенция Ройтерс.

 

Ройтерс: Забраната за внос на зърно ще продължи за Румъния, Словакия и България

„По-скоро има някакво неразбиране“, заяви Костурков. Той даде заявка, че забраната у нас ще бъде отменена.

„България произвежда слънчогледово семе два пъти по-малко отколкото е капацитетът на преработвателите у нас. Страната ни е огромен преработвател на слънчогледово семе. Произвеждаме рафинирано олио и бял слънчоглед - експортни стоки с висока добавена стойност“, посочи той.

„Държавата е загубила около 200 милиона тази година от ДДС само от забраната на внос на зърното“, каза още той.

Междувременно се подготвят протести заради отпадането на забраната за внос на украинско зърно. Слънчогледът е една от културите, които са „ябълките на раздора“ - да отпадне или да остане забраната за внос на украинско зърно.

Зърнопроизводителят Мария Дикова е категорично против отпадането ѝ.

„Това означава нашата продукция да остане в складовете. Все още има 6000 тона непродаден слънчоглед от миналата година. Очаква се производството в нашия бранш да е от около 2 милиона лева. В момента, в който се заговори за тази декларация, търговията спря, цената се срина. Произвели сме продукция с много добри показатели, но интерес към нея няма“, посочи тя пред БТВ.

„Годината е много тежка за всички земеделци. Целият сектор е пред колапс. Трудно ще бъде за всички“, допълни още Дикова.

„Тази година има суша, високи разходи и ниски цени. Много интересно е, че през последните две години пазарните принципи ги няма“, заяви зърнопроизводителят Драгомир Узунов. Той посочи, че днес ще се вземе решение дали да има протести.