Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Производителите на олио: Привестваме предложението за отпадане на забраната за внос на слънчоглед от Украйна

Парите

Производителите на олио: Привестваме предложението за отпадане на забраната за внос на слънчоглед от Украйна

Производителите на олио: Привестваме предложението за отпадане на забраната за внос на слънчоглед от Украйна - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България приветства внесеното предложение от народните представители за отпадане на забраната за внос на слънчоглед от Украйна след 15 септември 2023 г.

„Подкрепяме отпадането на забраната, защото предприятията за производство на олио продължават да изпитват недостиг на суровина в страната. Най-накрая здравият разум надделя и България се върна към националноотговорна икономическа политика“, заяви председателят на браншовата организация Яни Янев.

„Заводите, които преработват слънчоглед у нас, са с годишен капацитет над 4 млн. тона. България обаче произвежда около 2 млн. тона от суровината на година и затова фирмите разчитат на внос, включително от Украйна. Заводите за олио и шрот ще трябва да затворят или да намалят производството си, ако вносът на слънчоглед продължи да бъде забранен“, предупреди Яни Янев.

„България създаде промишленост, която е в състояние да преработи много повече слънчоглед, отколкото е вътрешната консумация“, обясни той.

Според Сдружението съществуващата забрана за внос на украински слънчоглед не доведе, както се очакваше, до цени на зърна и маслодайни култури над международните за местните производители, и продължаването ѝ с тази цел само ще продължи да вреди и на двата бранша предвид на продължаващия тренд на спад на цените на маслодайните култури в световен мащаб. Откакто е въведена забраната, цената на слънчогледа е паднала с около 150 лева, затова няма как да се очаква, че продължаването ѝ ще подкрепи местните производители на суровината, пише още браншовата организация.

По данни на Министерството на финансите държавният бюджет е загубил 164 млн. лева несъбрани данъци от това, че не се внася украинско зърно. Забраната би могла да доведе и до повишение на инфлацията в страната, като повишаването на местните изкупни цени, според исканията на земеделците, неизбежно ще се отрази в  цената на слънчогледовото олио за българския потребител.

България в последните няколко години, съответно и в бъдеще, изпитва и ще изпитва системен недостиг на маслодайни култури, собствено производство, при средна реколта от 2 млн. тона слънчоглед годишно, заради непрекъснато увеличаващия се преработвателен капацитет в страната - към момента над 4 млн. тона годишно, смята Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

То допълва, че на страната е необходим внос на слънчоглед от порядъка на поне 1,5 млн. тона годишно, който предвид на търговския баланс на района може да дойде в голямата си част единствено от Украйна. По статистически данни за предходната кампания Украйна е изнесла около 2 млн. тона слънчоглед и е преработила остатъка, т.е. България е необходимо спешно да заеме проактивна позиция, за да освободи вноса и да даде възможност на местните преработватели да внесат нужния им недостигащ слънчоглед в започващата нова кампания, коментира Яни Янев.

Липсата на предлагане на слънчоглед от българските земеделски производители, при наличието на голям преходен запас, е предизвикано от относително високите им разходи за производство в изминалата кампания и падащите цени на международните пазари. Това доведе до намаляване и спиране на работата на големи предприятия от преработваща промишленост поради липсата на суровина през лятото.

Ако се допусне да продължи ситуацията с невъзможността на производителите да си подсигурят необходимите количества слънчоглед необходим за преработка, ще доведе до спиране на производствени мощности и загуба на БВП за България, загуба на пазари и поставя под риск ценовата стабилност на вътрешния пазар за българските потребители, предупреждава браншовата организация.

Същевременно председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов заяви, че ще станем свидетели на масов колапс, който ще предизвика регионална нестабилност на местната икономика.

„Нека не забравяме, че крахът в земеделието не е просто затваряне на една фирма, това е домино, което ще доведе до сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници“, каза той.

Асоциацията призовава членовете на Народното събрание да гласуват за продължаването след 15 септември на забраната за внос в Република България на селскостопански стоки от Украйна, за запазването на социалния мир и за дългосрочното гарантиране на продоволствената сигурност в страната.

След проведен извънреден Управителен съвет снощи по повод решението на Комисията по икономическа политика и иновации НАЗ взе решение за участие в общонационален земеделски протест.