Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Унгария и Румъния ще удължат до края на годината забраната за внос на зърно от Украйна

Парите

Унгария и Румъния ще удължат до края на годината забраната за внос на зърно от Украйна

Унгария и Румъния ще удължат до края на годината забраната за внос на зърно от Украйна - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Унгария и Румъния ще удължат до края на годината забраната за внос на зърно от Украйна, която изтича на 15 септември, независимо от решението на Европейската комисия по този въпрос. Това съобщи унгарският министър на земеделието Ищван Над след разговори в Букурещ с румънския си колега Флорин Барбу.

„Договорихме се, че ограничителните мерки срещу украинското зърно трябва да бъдат запазени и след 15 септември. Интересите на земеделските стопани са над всичко!“, написа ръководителят на унгарското министерство на земеделието на страницата си във Facebook. Той придружи публикацията със снимки от срещата с румънския министър.

След Букурещ е предвидено Над да проведе разговори и с колегите си от България и Словакия. По-рано полското правителство заяви, че в никакъв случай няма да отвори границите си за украинското зърно на 15 септември и ще позволи само транзитното му преминаване през своя територия.

През април България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, защитавайки интересите на своите земеделски стопанства, забраниха вноса на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. По-късно те отмениха тези мерки в замяна на решението на Европейската комисия да наложи ембарго върху четири вида зърно и маслодайни култури - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед - от Украйна до 5 юни, а след това до 15 септември. През юли пет централноевропейски държави съвместно поискаха от Европейската комисия да удължи поне до края на годината забраната за внос на зърно от Украйна, което навлиза на техните пазари на дъмпингови цени. Брюксел все още не е взел решение по този въпрос.

Анкети