Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Обмислят България да не подкрепи удължаването на забраната за внос на зърно от Украйна

Парите

Обмислят България да не подкрепи удължаването на забраната за внос на зърно от Украйна

Обмислят България да не подкрепи удължаването на забраната за внос на зърно от Украйна - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Проекторешение, с което Народното събрание не подкрепя удължаването на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, са внесли в деловодството на парламента депутати от групите, подкрепящи правителството и ДПС, пише „24 часа“.

Отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, Република България не подкрепя удължаването след 15 септември на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна", се казва в текста, подписан от Кирил Петков („Продължаваме промяната“), Делян Пеевски (ДПС), Атанас Атанасов („Демократична България“), Хамид Хамид (ДПС), Румен Христов (СДС), Александър Иванов (ГЕРБ).

НАЗ: Спирането на забраната за внос от Украйна ще е фаталният край на родното земеделие

Предстои предложението да бъде гласувано в пленарната зала, след като Комисията по икономическа политика и иновации в НС одобри проекторешението.

Решено: България да се откаже от забраната за внос на украинско зърно (ВИДЕО)

Черноморската инициатива за зърно, сключена между Русия и Украйна с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г., имаше за цел да предотврати световна продоволствена криза, като позволи на украинското зърно, блокирано заради руската инвазия, да бъде безопасно изнесено през черноморските пристанища.

Тя беше удължавана няколко пъти, но през юли тази година Русия официално прекрати участието си в черноморската сделка за износ на зърно. Москва отдавна се оплаква от наличието на пречки пред нейния износ на зърно и торове, въпреки че върху тях няма наложени санкции от Запада и поставиха 3-месечен срок на ООН, за да се изпълнят исканията им и да се поднови износът. Новината за прекратяването на участието на Русия незабавно доведе до рязък скок на цените на пшеницата, търгувани на Чикагската фондова борса.

Във връзка със зърнения коридор, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с руския президент Владимир Путин на 4 септември в Сочи. Възобновяването на миналогодишната историческа черноморска зърнена сделка, която помогна за облекчаване на глобалната хранителна криза, беше основен въпрос на срещата.

Според Турция сделката трябва да бъде възобновена чрез отстраняване на редица недостатъци, които са били установени, като няма алтернатива на инициативата, понеже други идеи не са успели да предложат „устойчив, сигурен и траен“ модел, основан на сътрудничество между страните.

Москва пък се оплака, че Западът не е успял да изпълни задълженията си за износа на зърно от Русия и че до страни в нужда не стига достатъчно украинско зърно. Русия казва, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките пречат на руския износ на зърно.

Анкети