Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. НАЗ: Спирането на забраната за внос от Украйна ще е фаталният край на родното земеделие

Мрежата

НАЗ: Спирането на забраната за внос от Украйна ще е фаталният край на родното земеделие

НАЗ: Спирането на забраната за внос от Украйна ще е фаталният край на родното земеделие - Tribune.bg
Снимка:
© Facebook/Национална асоциация на зърнопроизводителите

Отпадането на забраната за внос от Украйна е най-бързият начин да загине родното земеделие, написаха в своя декларация против проектопредложение за отпадане на забраната за внос от Украйна, което днес в ще бъде гласувано в Комисията по икономическа политика и иновации в НС.

Обмислят България да не подкрепи удължаването на забраната за внос на зърно от Украйна

От фейсбук страницата на Национална асоциация на зърнопроизводителите:

„Хамид Хамид, Александър Иванов, Владислав Панев, Александър Вълчев, Андрей Рунчев, Борис Аладжов, Даниел Лорер, Деница Симеонова, Десислава Трифонова, Деян Николов, Елван Гюркаш, Искрен Митев, Йордан Цонев, Йордан Иванов, Климент Шопов, Мартин Харизанов, Михал Камбарев, Николай Алгафари, Петър Кънев, Румен Гечев, Румен Христов. Това са имената на хората, които ще решават днес съдбата на земеделието на България.

На 12.09.23г. в 14:30 Комисията по икономическа политика и иновации ще гласува проекторешението за спирането на забраната за внос от Украйна - решение, което би довело до фаталния край на родното земеделие. Заседанието ще бъде излъчвано на сайта на Народното събрание, а НАЗ ще присъства на място и ще заяви на живо, че е категорично против приемането на Проект на решение за позицията на Република България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г., № 49-354-02-136, внесен от Кирил Петков Петков, Делян Славчев Пеевски, Атанас Петров Атанасов, Хамид Бари Хамид, Румен Димитров Христов и Александър Койчев Иванов на 11 септември 2023 г.“

В своя декларация от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изразяват своето възмущение от депозираното решение на Комисията по икономическа политика и иновации относно отмяна на забраната за внос от Украйна. В позицията си от НАЗ пишат следното:

Да помагаш на хора в бедствие е благородно, да помагаш на окупирана държава, намираща се в тежка икономическа криза, е солидарно, но да пренебрегваш нуждите на собствената си държава за сметка на друга, прилича повече на предателство.

Отпадането на забраната за внос от Украйна е най-бързият и сигурен начин да загине родното земеделие.

Крахът в земеделието обаче не е просто затваряне на една фирма, това е домино, което ще доведе до сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници. Сектор „Земеделие“ осигурява над 100 000 работни места и неговата гибел предвещава сериозни икономически и социални проблеми. Загубата на един земеделец е загуба на работни места и предвещава сериозни икономически и социални проблеми.

Сектор „Зърнопроизводство“ е най-големият платец на рентни плащания. Ние сме най-големият поддръжник на социален мир и всяко сътресение в сектора рефлектира върху продоволствената сигурност на Р България.