Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. „Ройтерс“: Забраната за внос на зърно ще продължи за Румъния, Словакия и България

Анализи

„Ройтерс“: Забраната за внос на зърно ще продължи за Румъния, Словакия и България

Ройтерс: Забраната за внос на зърно ще продължи за Румъния, Словакия и България - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Унгария твърди, че има договорка с Румъния, Словакия и България да бъде продължена забраната за внос на украинско зърно, ако ЕС не удължи общата забрана и след 15 септември, съобщава „Ройтерс“, предава Tribune.bg.

Според унгарския земеделски министър, ако няма одобрение от Европейската комисия, то тези страни ще наложат едностранни ограничителни мерки пред украинския внос.

Това обаче се разминава с твърденията на българския премиер, отбелязва „Ройтерс“. Дори и да е съществувала договорката, за която твърдят в Унгария, вчера българското правителство освободи вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна от средата на септември т.г. Според премиерът акад. Николай Денков, вносът ще стимулира конкуренцията на пазара. Тя от своя страна ще доведе до намаляване на цените на основни хранителни продукти и на инфлацията, какъвто е един от основните приоритети на кабинета. Това ще се отрази благоприятно на българските потребители - най-вече на хората с ниски доходи, и ще помогне за изпълнение на критериите за присъединяване на България към еврозоната, което е друг важен приоритет на правителството. Отпадането на ограниченията би увеличило допълнително приходите в бюджета, твърди още той.

Денков: Не трябва да спираме вноса на украинско зърно, а да се решат проблемите на производителите

Фирмите в бранша междувременно излизат на национални протести.

Земеделският сектор подготвя национален протест

Анкети