Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Изложение за роботика и високи технологии отвори врати в София (СНИМКИ)

Мултимедия

Изложение за роботика и високи технологии отвори врати в София (СНИМКИ)

Изложение за роботика и високи технологии отвори врати в София (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:
© МИР

Млади български инженери демонстрират новостите в областта на индустриалната роботика, както и решения за автоматизация, а редица български компании, специализирани в сферата на роботиката, автоматизацията и умното производство показват най-новите си технологии на специално изложение в София Тех парк. Събитието се организира от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация „ПАРА“.

МИР© МИР МИР
МИР© МИР МИР
МИР© МИР МИР
МИР© МИР МИР

„Фокусът ни е върху стимулирането на иновации, базирани на научно-изследователска дейност“, Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа проф. д-р Георги Ангелов, който откри форума за иновации в роботиката и автономните технологии „Robotics Strategy Forum 2023 – България в дигиталната ера: AI, Автоматизация и роботика“ в София Тех Парк.

МИР© МИР МИР

„Цел на Министерството на иновациите и растежа е да ребрандира България като място за високотехнологични иновации, за предприемачество, за технологичен трансфер. Роботиката е едно от приоритетните направления в България, в Европа и в света, а в годините има устойчив ръст“, коментира още Ангелов.

МИР© МИР МИР

Относно финансовите инструменти по линия на МИР проф. д-р Георги Ангелов заяви, че в момента е отворена процедурата за кръгова икономика по Плана за възстановяване и устойчивост. Тя е с бюджет 180 млн. лв. и фирмите могат да кандидатстват с проекти по нея до 3-ти октомври. По мярката се насърчават дейности, свързани с намаляване на отпадъците и ограничаване употребата на пластмасови изделия.

„Предстои по линия на Програмата „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) да се отворят две процедури – за разработване на иновации в предприятията и за внедряването им. Първата е с бюджет 127 млн. лева, а втората с 293 млн. лв. Идеята е да се разработят иновации с приложение в индустрията“, обясни още проф. Ангелов.

Пред участниците на форума зам.-министърът заяви, че може да разчитат на подкрепата на Министерството.