Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Новаков за Евро 7: Да оскъпим двигателите, преди да ги забраним, е пълна безсмислица (ВИДЕО)

Мултимедия

Новаков за Евро 7: Да оскъпим двигателите, преди да ги забраним, е пълна безсмислица (ВИДЕО)

ЕП прие преговорна позиция относно преразглеждането на правилата на ЕС за по-стриктни стойности на вредните емисии от всички превозни средства

Новаков за Евро 7: Да оскъпим двигателите, преди да ги забраним, е пълна безсмислица (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/European Parliament

ЕП прие преговорна позиция относно преразглеждането на правилата на ЕС за по-стриктни стойности на вредните емисии от всички превозни средства

В четвъртък Парламентът прие преговорната си позиция относно преразглеждането на правилата на ЕС за одобряване на типа на моторни превозни средства и двигатели, по отношение на техните емисии и надзор на пазара (по-известно като Евро 7). Предложението беше прието с 329 гласа „за“, 230 „против“ и 41 „въздържал се“.

Категорично против новите правила се изказа Андрей Новаков от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП)

Европейските автомобилни производители се оплакват от огромните разходи за създаване на по-малко замърсяващи превозни средства с ДВГ, чиито продажби ще бъдат забранени през 2035 г. Това е причината, поради която влизането в сила на новия екологичен стандарт може да бъде отложено за 2027 г.

Александър Вондра (ЕКР, Чехия) заяви: „Успешно постигнахме баланс между екологичните цели и жизненоважните интереси на производителите. Прилагането на политики в областта на околната среда, които вредят както на европейската промишленост, така и на нейните граждани, би било контрапродуктивно. Чрез нашия компромис ние обслужваме интересите на всички участващи страни и избягваме крайни позиции“

Предвижда се новият регламент да актуализира настоящите гранични стойности за емисиите на отработили газове (като азотни оксиди, прахови частици, въглероден оксид и амоняк). Ще бъдат въведени и нови мерки за намаляване на емисиите от гуми и спирачки и за увеличаване на издръжливостта на батерията.

Припомняме, че на 10 ноември 2022 г. Комисията предложи по-строги стандарти за емисиите на замърсители на въздуха за превозните средства с двигатели с вътрешно горене, независимо от използваното гориво. Настоящите гранични стойности на емисиите се прилагат за леки и лекотоварни автомобили (Евро 6) и за автобуси, камиони и други тежкотоварни превозни средства (Евро VI).

През май т.г. България, Италия, Чехия, Франция, Унгария, Полша, Румъния и Словакия изпратиха писмо до Комисията. В него те твърдяха, че проектопредложението „не изглежда реалистично и рискува да окаже отрицателно въздействие върху инвестициите в сектора, които вече са ангажирани с прехода към електрически превозни средства“.

Анкети