Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Владислав Горанов към Асен Василев: Високият кредитен рейтинг на страната ни не е прецедент (ВИДЕО)

Мултимедия

Владислав Горанов към Асен Василев: Високият кредитен рейтинг на страната ни не е прецедент (ВИДЕО)

Владислав Горанов към Асен Василев: Високият кредитен рейтинг на страната ни не е прецедент (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Преди дни S&P Global Ratings повиши перспективата пред рейтинга на страната ни до положителна от стабилна и потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. По думите на финансовият министър Асен Василев подобно нещо не се е случвало от 20 години насам. Реалността обаче е друга, обясни бившият финансов министър Владислав Горанов в разговор с депутата от ГЕРБ Николай Алгафари.

„Оценката на Стандарт енд Пуърс като цяло е положителна, друг е въпросът е, че те прибързано обявиха, че това никога не е било. Напротив в края на ноември 2019 година, същата агенция постави същия рейтинг на България“, коментира Горанов.

Бившият финансов министър уточни, че основната причина за достигането на този рейтинг е наличието на редовно правителство, което не е само заслуга на Асен Василев.

„Знаем колко компромиси направи ГЕРБ, за да се постигне това правителство“, отбеляза Горанов.

По думите му втората причина, за се постави такава оценка на нашия рейтинг, а именно положителна перспектива е всъщност очакването да влезем в еврозоната.

„Въпреки, че и самата рейтингова агенция дава не оптимистичния срок 2025 г., а казва в следващите 24 месеца“, допълва Горанов, отбелязвайки, че се надява начинът, по който е съставен бюджета и проинфлационните дейстивя, които ще породи, да не са пречка пред навременното присъединяване на България към еврозоната.

„Всъщност двавата мотива на рейтинговата агенция да повишат перспективата пред нашата страна е съществуване на правителство след толкова дълго време липса на такова и перспективата за влизане в еврозоната. Дано да не объркат темата с влизането в еврозоната по начина, по който се съставя проектобюджета“, каза Горанова.

Бившият финансов министър коментира и думите на Асен Василев, че в последните 20 години страната ни не е имала толкова голям излишък за ноември. „Аз отново ще издам една много голяма тайна – излишъкът много пъти е бил голям през ноември и то много по-висок от сегашния“.

Горанов припомни, че голям излишък в бюджета е имало през 2009, 2010, 2016, 2018 и 2019 година.

Дянков: Това, че за първи път от 20 години имаме излишък през ноември е свободен разказ на Василев

„Ако се поровим ще се види, че разходната част за 2023 година не върви, инвестиционните разходи не се случват, а в същото време забелязваме над 1,5 млрд. неизпълнение в приходната част от ДДС, между 300 и 400 млн. лв. ще имаме по-ниско изпълнение и на корпоративен данък. Добрата новина, че имаме излишък през ноември се дължи основно на авансовите вноски от корпоративния данък, които постъпват този месец. Като цяло е добре, че фиска остава в разумните граници от 3%, лошото е, че всъщност не се извършват инвестиционтнните разходи, което е важно за нас. Надявам се в дебата за бюджета да успеете да обясните на нашите партьори, че е не е важно един бюджет само да бъде съставен, но и да бъде изпълнен коректно. Всъщност голямата изненада, която не се е случвала последните 20 години според Асен Василев е, често срещано явление в нашите публични финанси“, подчерта още Горанов.