Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. НСТС с разногласия около проектобюджета на ДОО за 2024 г.

Парите

НСТС с разногласия около проектобюджета на ДОО за 2024 г.

НСТС с разногласия около проектобюджета на ДОО за 2024 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна единодушна подкрепа за проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се въздържаха от подкрепа и за този законопроект. Не го подкрепиха и от ССИ, КНСБ и КТ „Подкрепа“.

„Нашето становище е, че трябва да се извърши пенсионна реформа, която е плод на широко обществено обсъждане“, коментира Добрин Иванов. По думите му трябва да се обсъди и постигне широко съгласие за увеличаване на пенсионната възраст от една страна и увеличаване на тежестта на втория стълб

„Има някои неща, които категорично не подкрепяме, като увеличението на минималната работна заплата на 933 лв. догодина, каза още Иванов. От АИКБ не са съгласни и с увеличението на максималния осигурителен доход“.

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) също се въздържа от подкрепа на предложения проектобюджет на ДОО. Оттам считат, че нарастването на пенсиите води до по-дефицитен бюджет и не одобряват вдигането на максималния осигурителен доход.

„За да подкрепим проектобюджета на ДОО, органите на КНСБ поставят две категорични едновременно важни условия - първото от тях ще бъде условие и за подкрепа на държавния бюджет – обезщетенията за безработица“, коментира Катя Гонева от КНСБ. „Второто условие е свързано с мярката да бъде ограничен периодът, в който предприятията могат да декларират дължимост на осигурителните вноски без ефективно да ги внасят“, посочи Гонева.

КТ „Подкрепа“ също не подкрепя проектобюджета на ДОО. Основната причина за това е размерът на обезщетенията за безработица.

„Не виждаме логика едни неща да се качват, а други да се замразяват“, коментира Атанас Кацарчев. Той посочи, че от КТ „Подкрепа“ не са съгласни и с размера на линията на бедност.

В социалната сфера от 1 юли догодина се предвижда увеличение с 11% на всички пенсии, отпуснати до края на 2023 година. От финансовото министерство уточниха, че като в резултат на това за 2024 г. разходите за пенсии по бюджета на ДОО нарастват с 2,440 млрд. лева. Предвидените средства за социални плащания във връзка с определения нов размер от 526 лв. на линията на бедност за 2024 г. са 104,3 млн. лева.

Припомняме, че правителството вече гласува вдигането на минимална работна заплата (МРЗ) от 780 на 933 лв. от януари догодина. Разходите ще са 230,3 млн. лв. във връзка с ефекта от промяна на размера на МРЗ, в т.ч. 224,6 млн. лв. при определяне възнагражденията на личните асистенти по Закона за личната помощ и 5,7 млн. лв. за възнаграждения за професионалните приемни семейства по Закона за закрила на детето.