Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Австралия получи подкрепата на САЩ за добив и производство на важни суровини

Парите

Австралия получи подкрепата на САЩ за добив и производство на важни суровини

Австралия получи подкрепата на САЩ за добив и производство на важни суровини - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Австралия получи подкрепата на Съединените щати за развитието на своята индустрия за добив на ключови минерали, след като двете страни постигнаха споразумение за координиране на политиките и инвестициите в подкрепа на растежа на индустрията.

Австралия доставя около половината от световните количества литий, както и други минерали и редки елементи, използвани в батериите за електрически автомобили и в отбраната, на фона на глобалния стремеж за диверсификация на веригите за доставки от доминиращия производител Китай.

Споразумението ще подкрепи и зелената енергия, тъй като Австралия се готви да стане основен производител на водород и амоняк.

„Пактът за климата, критичните полезни изкопаеми и чистата енергия е амбициозно споразумение“, заяви австралийският министър-председател Антъни Албанезе пред парламента.

„То ще разшири и диверсифицира нашите доставки на чиста енергия. То ще насърчи устойчивото снабдяване и преработка на критични минерали и ще подкрепи развитието на чист водород, технологии за батерии и други продукти за чиста енергия.“

Сделката проправя пътя към това австралийските доставчици на минерали, както и на възобновяема енергия, да бъдат третирани като местни доставчици съгласно американския Закон за защита на местното производство.

Това ще стимулира инвестициите обратно към австралийските компании, подкрепени от регулации като историческия Закон на САЩ за намаляване на инфлацията (U.S. Inflation Reduction Act - IRA), който от август насам съживи световните вериги за доставки на възобновяема енергия.

„Става въпрос за създаване на огромна възможност за Австралия и не мога да подчертая колко значимо е това“, заяви Албанезе пред пресата след срещата на върха на лидерите на страните от Четворката в Хирошима, която приключи вчера.