Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Богомил Николов: Проверките по магазините няма как да понижат цените

Парите

Богомил Николов: Проверките по магазините няма как да понижат цените

От тях ще има друга полза - прекратяване на нелоялни практики

Богомил Николов: Проверките по магазините няма как да понижат цените - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Проверките по магазините няма да понижат цените, но от тези проверки има друга полза – изчистват се много нелоялни практики.“, това коментира пред Нова Нюз Богомил Николов, председател на Асоциация "Активни потребители".

Богомил Николов изтъкна още, че другите държави субсидират производителите си по-сериозно, което също е подходящо решение на проблема с високите цени на хранителните продукти.

„Трябва да разберем на какво се дължи целият процес, водещ до надценките и тогава можем да направим заключение, че има необосновано завишени цени.“, коментира още експертът.

От своя страна икономистът Георги Вулджев от ЕКИП смята, че ако няма някакво отклонение спрямо стандартното увеличение на цените на храните по цял свят, не може да се говори за спекула. „ЕС е общ пазар. Всяка държава се опитва да си защитава своите хранителни производители. Неадекватно е да се сравняваме с по-големи производители”, каза той.

Николов запита какво получава държавата от високите цени, но след като двукратно бе запитан, призна, че цената на хляба не е паднала след смъкване на данък ДДС за хляба. „Другите държави като че имат по-сериозни мерки за субсидиране на храни”, каза той.

Анкети