Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. БВП на Германия се е увеличил през 2023 година

Парите

БВП на Германия се е увеличил през 2023 година

БВП на Германия се е увеличил през 2023 година - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Държавният дълг в Германия се увеличи с 62 милиарда евро през 2023 г. до 2,62 трилиона евро. Увеличението е подобно на предходната година, но значително по-слабо от предходните години. Дългът на централното правителство нарасна със 75 милиарда евро, докато държавният дълг продължи да намалява, посочват от Германската национална банка Бундесбанк в прессъобщение.

Коефициентът на дълга към номиналния брутен вътрешен продукт (БВП), спадна за втора поредна година до 63,7%. Значителният спад от 2,4 процентни пункта се дължи на силния растеж на номиналния БВП, посочват от финансовата институция.

Според данните БВП е нараснал с 6,3%. Основната причина за това е била високата инфлация. Само по себе си това е намалило съотношението на дълга с 4 процентни пункта.

„Увеличението на дълга е по-ниско от дефицита на консолидирания държавен бюджет (Маастрихт) от 87 милиарда евро. Част от дефицита се финансира не с нов дълг, а с теглене на налични банкови депозити. Правителството натрупа тези резерви по време на пандемията от коронавирус, като задели част от мащабния си заем. Следователно дългът вече се е увеличил през предходните години, без да е необходимо да се финансира дефицит. Освен това, по-ниското заемане беше възможно поради изплащането на средства, които преди това бяха заети от правителството за подкрепа на енергоснабдителните компании и под формата на заеми за подпомагане по време на пандемията от коронавирус. Погасяването на заемите обаче не намалява дефицита по националните сметки“, посочват още от финансовата институция.

Анкети