Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Дацов: В данъчните промени няма такава, която да обслужва бюджета и да генерира приходи

Парите

Дацов: В данъчните промени няма такава, която да обслужва бюджета и да генерира приходи

Дацов: В данъчните промени няма такава, която да обслужва бюджета и да генерира приходи - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Няма нито една данъчна промяна, която да е съществена, да обслужва бюджета, да генерира икономически растеж и повече приходи. Тези промени няма да донесат пари в хазната, но ще създадат проблеми за бизнеса“, това заяви пред Нова нюз финансистът Любомир Дацов.

Той изрази несъгласие с действия, при които „когато имаш проблеми с инфлацията, стопанска несигурност да се товари бизнеса.

„Има неща, които не са аргументирани добре – данъчната ставка за ресторантьорите, „бонус-донос“ и др.“, посочи икономическият анализатор Юлиян Войнов.

По негови думи някои от промените имат смисъл, например повишаване на данъчните оценки на имотите, вдигане на облагаемия максимум на доходите.

„Имаме проинфлационен модел на развитие на българската икономика, която трябва да бъде променен. Част от мерките на МФ ще доведат до урегулиране“, допълни той.

Ресторантьори коментираха данъчните промени. Стоян Загорчев, собственик на малък ресторант, посочи че за пореден път държавата „напада“ ресторантьорския бизнес. Те настояват и за въвеждане на патентен данък, и за запазване на ДДС от 9% при сегашните условия.

Дацов подчерта, че „когато заради една или друга причина се опитваш да се правиш на добър, а от популизма полза няма, се получава конфликт в гилдията“.

Войнов смята, че голяма част от сивия сектор е в туризма и ресторантьорския бизнес.

„Гостите смятат, че има сектори, които изобщо не се облагат, а данъчната система насърчава спекулата там“, обясни той.