Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕК одобри план с финансови стимули от 6 млрд. евро за Западните Балкани

Парите

ЕК одобри план с финансови стимули от 6 млрд. евро за Западните Балкани

ЕК одобри план с финансови стимули от 6 млрд. евро за Западните Балкани - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейската комисия (ЕК) одобри план за растеж на стойност 6 милиарда евро (2 милиарда безвъзмездни средства и 4 милиарда заеми) за Албания, Босна и Херцеговина (БиХ), Косово, Северна Македония, Черна гора и Сърбия, за да подпомогне икономическия им растеж с цел компаниите от региона да се включат в единния европейски пазар, при условие, че шестте държави ще преминат успешно необходимите реформи.

Новият план за растеж за Западните Балкани се основава на четири стълба, насочени към:

1. Засилване на икономическата интеграция с единния пазар на Европейския съюз, при условие че Западните Балкани се приведат в съответствие с правилата на единния пазар и отворят съответните сектори и области за всички свои съседи едновременно, в съответствие с Общия регионален пазар.

2. Насърчаване на икономическата интеграция в рамките на Западните Балкани чрез Общия регионален пазар, основан на правилата и стандартите на ЕС, което потенциално би могло да добави 10% към техните икономики;

3. Ускоряване на фундаменталните реформи, включително на основния клъстер, подкрепа за Западните Балкани към членство в ЕС, подобряване на устойчивия икономически растеж, включително чрез привличане на чуждестранни инвестиции и укрепване на регионалната стабилност;

4. Увеличаване на финансовата помощ в подкрепа на реформите чрез Механизъм за реформи и растеж за Западните Балкани за периода 2024-2027 г., предложение за нов инструмент на стойност 6 милиарда евро, състоящ се от 2 милиарда евро безвъзмездни средства и 4 милиарда евро заеми, като плащането зависи от изпълнението на конкретни социално-икономически и фундаментални реформи от партньорите на Западните Балкани.

Като част от плана за растеж, всеки партньор от Западните Балкани ще бъде поканен да изготви програма за реформи въз основа на съществуващи препоръки, включително от годишния пакет за разширяване и програмите за икономически реформи на страните (ERP). Тази програма за реформи ще бъде консултирана, оценена и приета от Комисията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза: „С днешното приемане на новия план за растеж от 6 милиарда евро за Западните Балкани, ние доближаваме икономиките на Западните Балкани до ЕС“, подчерта председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. По думите й потенциалът на този план за растеж е изключителен. Този план за растеж може да удвои икономиката на Западните Балкани през следващите 10 години. Със своята комбинация от реформи и инвестиции, той ще позволи на Западните Балкани скоро да се възползват от ключови области на нашия единен пазар, включително свободното движение на стоки, услуги и работници, единната зона за плащания в евро, транспорта, енергетиката и цифровия единен пазар.”

Анкети