Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕС удължи с 1 година облекченията за украинския износ

Парите

ЕС удължи с 1 година облекченията за украинския износ

ЕС удължи с 1 година облекченията за украинския износ - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Суспендирането на вносните мита и квоти за украинския износ за Европейския съюз е удължено с още една година.

Мярката влезе в сила от 6 юни, след като беше одобрена от Европейския парламент на 23 април и от Европейския съвет на 13 май.

Тези т.нар. автономни търговски мерки са в сила от юни 2022 г. и са ключов стълб на непоколебимата подкрепа на ЕС за Украйна, като осигуряват спасителен пояс за икономиката на страната чрез достъп до пазара на блока.

Мерките отчитат и опасенията на заинтересованите страни от ЕС. За тази цел - и предвид значителното увеличение на вноса на някои селскостопански продукти от Украйна в ЕС през 2022 г. и 2023 г. - подновените мерки съдържат засилен защитен механизъм. Той позволява да се предприемат бързи коригиращи действия в случай на значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави членки.

Освен това по отношение на яйцата, птичето месо, захарта, овеса, царевицата, гриса и меда се прилага т.нар. аварийна спирачка, която ще се задейства автоматично, ако обемът на вноса достигне средногодишния внос, регистриран между 1 юли 2021 г. и 31 декември 2023 г.