Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Еврокомисар Макгинес: България ще влезе в еврозоната когато покрие критериите

Парите

Еврокомисар Макгинес: България ще влезе в еврозоната когато покрие критериите

Еврокомисар Макгинес: България ще влезе в еврозоната когато покрие критериите - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Виждаме силно желание в българските колеги за влизане в еврозоната. Всички знаем, че това ще се случи, но не мога да се ангажирам с дати. За влизане в еврозоната трябва да се покриват критерии. България ще стане част от еврозоната, когато ги покрие. Не може да говорим за дати“, това заяви на брифинг пред журналисти еврокомисарят по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес.

Тя коментира и санкциите наложени на Русия във връзка с нахлуването в Украйна.

„Санкциите са много. Колко повече са санкциите, толкова по-лесно могат да се заобиколят. Работим как да се предпазим от това. Знаем, че има компоненти, които и в момента достигат до Русия. Трябва да открием рисковете и да създадем мерки и да ги предотвратим“, посочи тя.

Тя коментира и разследването и публикациите, че „Лукойл България“ заобикаля санкциите.

„Ние сме запознати с това журналистическо разследване, но искаме внимателно да потвърдим всички тези твърдения“, посочи тя.

Макгинес беше категорична, че ЕК подкрепя България в желанието за отпадане на дерогацията.

„Приветстваме желанието за премахване на дерогацията много по-рано, за да се прекрати обвързването с руския петрол“, посочи тя.

Премиерът Николай Денков заяви, че нямало доказателства, че Лукойл е нарушил разпоредбите и законите. По думите му се правели внушения.

„За момента ние не сме открили нищо. Заобикаляне на санкциите има, но това не е специфичен български проблем“, добави той.

Финансовият министър Асен Василев посочи, че страната ни работи много добре с ресора на еврокомисаря.

„Работим много добре от миналата година, когато започнахме да работим по санкциите. Виждаме, че има стоки с двойна употреба, които преминават през границата ни с Турция. Това е една от най-натоварените сухопътни граници, и най-натоварената в Европа. Някои стоки само преминават през България с получател други страни в Европа. Има устройства за сканиране на камионите. В момента работим за по-добър контрол заедно с турските власти“, посочи той.  

Василев посочи, че често има избягване на санкциите и така се стига до внос на стоки от и до русия.

„Това трябва да се пресече. Компаниите, които го правят обаче имат изрядни митнически документи“, допълни той.

Макгинес заяви, че утре и предстои среща с представители на финтех компаниите, за да чуе тяхната визия и да обменят опит.

„Трябва да сигурни, че има пресичане на прането на пари“, категорична беше тя.

Анкети