Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Финансовият министър: Бюджетът е разчетен по правилата, за да влезем в еврозоната

Парите

Финансовият министър: Бюджетът е разчетен по правилата, за да влезем в еврозоната

Финансовият министър: Бюджетът е разчетен по правилата, за да влезем в еврозоната - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Бюджетите са разчетени при правилата, които да позволят на България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 година“, увери финансовият министър Асен Василев след края на Националния тристранен съвет за сътрудничество, който беше посветен на Бюджет 2024.

Той отново посочи, че очаква до Коледа финансовата рамка на страната да е приета от Народното събрание.

Василев отчете, че по време на НСТС са направени редица забележки по предложението.

„Част от тях трябва да бъдат обсъдени от Министерски съвет, за което планираме в петък да се проведе извънредно заседание, на което да бъдат приети окончателните варианти на бюджетите, които да бъдат изпратени към Народното събрание“, посочи той.

Финансовият министър заяви, че дефицитът е 3%, за да отговаря на Маастрихтските критерии, което да позволи на България да се впише в критериите, необходими за влизане в еврозоната.

„Очакваме средната безработица да е към 4%, а към края на периода да е 3,9%“, обясни той.

Минималната заплата догодина ще е 933 лева, а максималният осигурителен доход 3400 лв.

„Въпреки увеличението в целия регион ние имаме най-ниската МРЗ. За сравнение, данните от „Евростат“, с които разполагаме, показват, че в Черна гора е 1049 лв., в Северна Македония – 946 лв., в Сърбия – 1070 лв. и в Румъния – 1256 лв. В целия, въпреки увеличението“, заяви Василев.

„Очакваме ръст на възнагражденията в икономиката, в това число и в частния сектор, с около 11% догодина“, каза още той.

„Затова и този бюджет има такава амбициозна капиталова програма, която ще бъде разписана и по проекти, и по министерства, така че да е ясно, ако не се изпълнява, кои части не се изпълняват и да се търсят ясно причините за неизпълнението“, подчерта той.

Василев отбеляза, че пътят към по-високи доходи минава през по-високи инвестиции.

„Точно затова се генерира дефицитът и се вземат допълнителните дългове. Заемът, който България ще вземе вследствие на дефицита, покрива горе-долу 50% от капиталовата програма, другите 50% си ги плащаме с наши или с европейски средства“, каза още министърът на финансите.