Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Франция прекроява бюджета: Ограничава разходите, за да намали дефицита

Парите

Франция прекроява бюджета: Ограничава разходите, за да намали дефицита

Франция прекроява бюджета: Ограничава разходите, за да намали дефицита - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Правителството на Франция възнамерява да ограничи разходите за бизнес субсидии и медицински грижи като част от плановете за икономии в размер на 12 млрд. евро от 2025 г. нататък, съобщи „TVP World”. .

Правителството на президента Еманюел Макрон трябва да намали публичните разходи на Франция, които са най-високите в света спрямо размера на икономиката, за да изпълни ангажиментите си за намаляване на дефицита.

Законопроектът за бюджета за 2024 г., който в момента се разглежда от парламента, включва планове за икономии в размер на 16 млрд. евро, повечето от които са от постепенното премахване на временните ограничения на цените на електроенергията и газа.

Министър-председателят Елизабет Борн заяви на министрите, че трябва да определят допълнителни 12 млрд. евро икономии от 2025 г. в рамките на редовния процес на преглед на разходите, съобщиха правителствени източници.

Те добавиха, че са посочени различни публични фондове, които подпомагат бизнеса, и разходите за медицински грижи, като други цели ще бъдат определени на следващи срещи.

Понастоящем публичната финансова подкрепа за корпоративния сектор възлиза на 110 млрд. евро годишно чрез редица парични помощи и данъчни облекчения.

"Очакваме предложения за съкращаване или намаляване на помощта, която се счита за най-малко ефективна или положителна, или за най-необходима", казва един от източниците.

Правителството също така иска да ограничи бързо растящите разходи за здравеопазване, като разгледа внимателно около 80 000 медицински продукта, които понастоящем се субсидират частично на стойност 16 млрд. евро годишно, каза втори източник.

Франция е поела ангажимент пред партньорите си от ЕС да намали бюджетния си дефицит в публичния сектор от 4,9 % от икономическото производство през тази година до определената от ЕС граница от 3 % през 2027 г., която според собствената ѝ служба за публичен одит не е достатъчно амбициозна

Анкети