Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Г-20 с планове за исторически търговски коридор - ЕС-Близкия изток-Индия

Парите

Г-20 с планове за исторически търговски коридор - ЕС-Близкия изток-Индия

Г-20 с планове за исторически търговски коридор - ЕС-Близкия изток-Индия - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Основните партньори от Г-20 имат амбициозни планове за засилване на търговията между Индия, Близкия изток и Европа - модерен „Път на подправките“, който ще свързва регионите, представляващи около една трета от световната икономика. Ако бъде осъществен този проект ще се превърне в отговор на широкообхватните стратегически инфраструктурни инвестиции на Китай изразени чрез търговската инициатива „Един пояс, един път“.

Очаква се по-късно днес Вашингтон, Саудитска Арабия, ЕС, Обединените арабски емирства и другите партньори от Г-20 да подпишат споразумението в кулоарите на срещата на върха на организацията, която се провежда в Ню Делхи.

По информация на AFP, инициативата на Г-20 включва множество проекти – телекомуникационни, железопътни, пристанищни, енергйни и търговски. Според плановете железопътни и пристанищни съоръжения в Близкия изток, включително Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Йордания и Израел ще бъдат свързани, което потенциално ще ускори търговията между Индия и Европа с до 40 процента. Ако се осъществи този икономически коридор Индия–Близкия изток–Европа ще бъде исторически. Тъй като подобно споразумение ще даде тласък на търговията, но също така се разглежда като още една важна стъпка към арабските страни от Персийския залив да нормализират отношенията си с Израел.

Инициативата „има огромен потенциал“, според Джон Файнър, заместник съветник по националната сигурност на САЩ. Той каза, че начинанието идва след „месеци на внимателна и тиха дипломация, в двустранна и в многостранна среда“.

Проектът от Европа към Индия все още е в начален стадий, като участниците проучват как най-добре да свържат огромното 1,4 милиарда население на Индия и бързо развиващите се икономики с пазарите на Запад.

Според подробности, с които АФП разполага, икономическият коридор Индия–Близкия изток–Европа също ще развие инфраструктура, която да позволи производството и транспорта на „зелен водород“. Това също ще засили телекомуникациите и трансфера на данни чрез нов подводен кабел, свързващ региона. Майкъл Кугелман, директор на Института за Южна Азия в The Wilson Center, каза, че планът може да бъде значителен отговор на много хвалената китайска инициатива „Един пояс, един път“, който засили китайското влияние, инвестиции и търговия в Европа, Африка, Азия и Латинска Америка. Ако проектът на Г-20 бъде финализиран, това ще промени играта, смята Кугелман.