Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Гълъб Донев: Национално координационно звено ще наблюдава и контролира цените на храните

Парите

Гълъб Донев: Национално координационно звено ще наблюдава и контролира цените на храните

Гълъб Донев: Национално координационно звено ще наблюдава и контролира цените на храните - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Служебният премиер Гълъб Донев ще подпише заповед, с която правителството ще официализира и възложи на Координационно звено да изготви механизми за наблюдение и контрол на образуването на цените на хранителните стоки на българския пазар и да предложи мерки в съответствие с националното и европейското законодателство. Това стана ясно от думите на Донев в началото на редовното заседание на Министерски съвет.

„Поскъпването на хранителните стоки е чувствителен и болезнен въпрос за голяма част от хората в България“, посочи той.

Според него в резултата на действията от последните седмици: „излизат на светло някои нелоялни търговски практики, свързани с образуването на цените“.

„Заради спекулациите по темата „спекула“ ще уточня, че Националното координационно звено предлага мерки за овладяване на цените, които следват пазарните принципи, особено прозрачността и реалната конкуренция“, посочи Донев.

„От началото на февруари, темата за цената на храната се превърна в особено вкусна за всички. Някои откровено злоупотребиха, като си преписаха заслуги за падане на цените или като използваха цената на сиренето, за да отклоняват или привличат вниманието на публиката“, допълни той и припомни, че „Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари“.

Донев заяви, че служебното правителство ще разчита на партньорство от страна на търговските вериги, с които „ще водим не война, а разговор“.

Предстои правителството да се срещне с представители на търговски вериги, както и производители.

„Със сигурност има какво да си кажем“, посочи още Донев.

Анкети