Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Георги Ангелов: Част от бизнеса спечели от тази криза и създаде инфлацията

Парите

Георги Ангелов: Част от бизнеса спечели от тази криза и създаде инфлацията

Според икономисти миналата година държавата щедро е раздала пари на бизнеса, които обаче сега ни трябват

Георги Ангелов: Част от бизнеса спечели от тази криза и създаде инфлацията - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/bTV

„Имаме предварителни данни от МФ за печалбите през миналата година. 47 млрд. лв. е прогнозната печалбата на бизнеса, което е двойно спрямо годините преди пандемията. Част от бизнеса печели от тази криза и създава тази инфлация - петролни компании, банки. Те се справят чудесно защо им плащаме тока и им даваме компенсации. Защо не се фокусираме към тези, които страдат“, каза икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов в ефира на БТВ.

Според него е трябвало да се помогне на малкия и среден бизнес.

„Ние предлагаме тези единици да бъдат обложени с това, което предлага МФ. Ако тръгнем на калпак да се раздава стават най-различни комбинации. Тези, които нямат нужда от помощ не са много“, каза зам.-председателят на Българската търговско промишлена палата Красимир Дачев.

„Спомням си октомври месец - трябваше да се внесе бюджет с нисък дефицит и тогава Министерството на финансите каза - не ни трябва бюджет, ще караме на без бюджет с месец за месец. Сега самото министерство казва - вярно, че трябва да има бюджет с нисък дефицит. Тези пет месеца ги загубихме. Колкото повече се бавят решенията, толкова по-трудно ще е накрая“, добави Георги Ангелов.

„Аз мисля, че тогава не го направиха, защото върлуваше жесток популизъм. Раздадоха се пари, които сега ни трябват. При производителите се вдигнаха цените 50% още миналата година и сега това е естествено“, смята Красимир Дачев.

Анкети