Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Георги Кадиев: Парите за справяне с бедствията са малко, а усвояването им е лошо

Парите

Георги Кадиев: Парите за справяне с бедствията са малко, а усвояването им е лошо

Георги Кадиев: Парите за справяне с бедствията са малко, а усвояването им е лошо - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/Нова Нюз

„60 млн. лева от бюджета за справяне с бедствията са малко. Виждате – 30 млн. лева ще отидат за едно голямо бедствие, но само за една община. Първият проблем е, че парите са малко, вторият – усвояването е лошо”. Това коментира бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев пред Нова Нюз по повод заделените с приемането на Бюджет 2023 пари във фонда за бедствия и аварии.

Василев: Пари за щетите от потопа има, в Бюджет 2024 ще има и фонд за превенция на бедствия

Според него най-лесният начин за кражба на обществени средства е от непочистени дерета. „Липсата на контрол и корупция водят до това, което видяхме”, обясни той.

Той коментира и предстоящата за България либерализация на енергийния пазар, като подчерта, че това ще доведе до значително по-високи сметки за ток.

Денков: Няма да позволим повишение на цената на тока – предвиден е модел на ценообразуване

„Сметките за ток ще нараснат и то с много. Държавата ще гарантира ниска цена на търговците на ток на 60%, останалите те трябва да намират на свободния пазар, където цената е по-висока. КЕВР вече няма да може да дава таван на цената. Не съм против свободния пазар. Във всички държави в Европа битовият пазар на ток е на свободния пазар, но там е уредено по друг начин – има квота на субсидирана цена, над която вече всичко е на пазарна цена”.

Министър Радев: Промените в закона за енергетиката няма да доведат до ръст в цената на тока

„Трябва да се гледа семейно – едно е да имаш семейство с две малки деца и трябва да се топли бойлер, друго е семейство от един човек”, даде пример той и заяви, че трябва да има подоходен критерии дори за субсидиите.

Относно идеята за една банкова сметка, която да се обслужва безплатно от банките, той изрази увереност, че банките ще намерят начин да са на печалба. „Трябва да имате гъвкаво законодателство и данъчна политика. В България данъчната политика не е променяна от 18 г.”, каза още Кадиев.

От 1 септември банките ще обслужват безплатно платежните сметки за основни операции

Анкети