Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Василев: Пари за щетите от потопа има, в Бюджет 2024 ще има и фонд за превенция на бедствия

Парите

Василев: Пари за щетите от потопа има, в Бюджет 2024 ще има и фонд за превенция на бедствия

Василев: Пари за щетите от потопа има, в Бюджет 2024 ще има и фонд за превенция на бедствия - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Днес по моя покана и по покана на на председателя на вътрешната комисия Десислава Атанасова проведохме среща с министъра на финансите и със зам.-минстъра на вътрешните работи по повод природното бедствието, което сполетя Югоизточното ни Черноморие и в частност населените места в община Царево. Искахме да разберем каква е готовността на изпълнителната власт за реагиране на това, което се случи, както и кава е готовността за осигуряване на финансови средства. Чухме и изслушахме и доклада на кмета на община Царево. Набелязахме достатъчно мерки и средства както по линия на законодателната власт по следващия бюджет, но както и сега”. Това коментира по време на брифинг в НС председателят на Бюджетна комисия Йордан Цонев.

Атанасова: Имаме среща касаеща финансовата помощ след потопа по Черноморието

„В бюджета, който беше приет в края на юли увеличихме фонда за бедствия и аварии така, че стредства във фонда има“. Това увери след срещата и финансовият министър Асен Василев.

„Предварителните оценки са, че има 12 моста, които трябва да бъдат поправени, освен другите щети, за около 20-30 млн. лева. В момента свободния ресурс е над 60 млн. лева във фонда за бедствия и аварии. Процедурата е: когато са ясни щетите се събира комисията в МВР, приема оценките и средствата се отпускат в авариен режим. Има оценки, които в момента комисията разглежда, свързани с наводненията в Северна България, така че и те ще бъдат предвижени“, обясни министърът на финансите.

По думите на Василев още миналата година възложихме на областните управители да проверят къде има непочистени речни корита. Предварителната информация, която са подали е за над 250 участъка в лошо състояние.

„В МС организираме процес и всичко това да мине през заснемане, проектиране и след това почистване на съответните корита, за което в следващия бюджет ще зададем специален фонд, който да е многогодишен, да работи ритмично, за да може, до колкото е възможно да имаме превенция, която не се прави след бедствията“, обяви Асен Василев.

Държавата е направила необходимото да се осигури ресурс, за да се поправят щетите от потопа, коментира от своя страна Стоян Темелакиев, зам министър на вътрешните работи.

„Тече процес по установяване на щетите от бедствието. Комисията е в готовност и работи вече да разгледа всички данни с конкретни размери на щети - така, че комисията да се събере, да разгледа всичко и те да се поправят“, допълни той.

Анкети