Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Goldman Sachs повиши прогнозата за ръст на БВП на Великобритания

Парите

Goldman Sachs повиши прогнозата за ръст на БВП на Великобритания

Goldman Sachs повиши прогнозата за ръст на БВП на Великобритания - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Американската банка Goldman Sachs повиши прогнозата си за растежа на БВП на Великобритания през 2025 г. и 2026 г. с 0,1 процентни пункта до съответно 1,6 % и 1,5 %. Според икономистите на банката фискалната политика на новото лейбъристко правителство ще осигури „умерен тласък на растежа на търсенето в краткосрочен план“.

„Реформите в системата за градоустройство биха могли да стимулират жилищното строителство и производителността, увеличените инвестиции в публичния сектор биха могли да повишат потенциалното производство, а по-тесните търговски връзки с ЕС биха могли частично да компенсират разходите, свързани с Брекзит“, пишат те.

В същото време съществува риск евентуално повишаване на данъците да повлияе на стимулите за инвестиции, а обещаното от лейбъристите намаляване на нетния приток на мигранти може да окаже натиск върху предлагането на пазара на труда, смятат експертите.

В четвъртък в Обединеното кралство се проведоха парламентарни избори, които доведоха до поражение за консерваторите. Към момента Лейбъристката партия получи 411 от общо 650 места в парламента, а консерваторите успяха да си осигурят само 121 места.

Консервативната партия е на власт в страната от около 14 години.