Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Huawei отчете почти троен ръст на печалбите през 2023 г.

Парите

Huawei отчете почти троен ръст на печалбите през 2023 г.

Huawei отчете почти троен ръст на печалбите през 2023 г. - Tribune.bg
Снимка:

Китайският технологичен гигант Huawei заяви, че печалбите му са се увеличили повече от два пъти през 2023 г., докато полага усилия да се възстанови през годината, в която компанията очевидно не се подчини на американските санкции с пускането на смартфон от висок клас, предаде АФП.

Базираната в Шънджън компания е в центъра на интензивно противопоставяне между Китай и САЩ - Вашингтон предупреди, че нейното оборудване може да бъде използвано за шпионаж от китайското правителство, твърдение, което Huawei отрича.

Санкциите от 2019 г. насам прекъснаха достъпа на фирмата до произведени в САЩ компоненти и технологии, принуждавайки я да диверсифицира стратегията си за растеж.

Huawei заяви, че е генерирала печалба от 87 млрд. юана (12 млрд. долара) през миналата година, което е от два пъти повече от 35,6 млрд. юана през 2022 г., но не достига рекордната печалба от 113,7 млрд. юана през 2021 г.

Приходите също са се увеличили с 9,6 % до 704,2 млрд. юана.

"През последните няколко години преминахме през много неща", заяви ротационният председател Кен Ху.

"Но чрез едно предизвикателство след друго успяхме да се разраснем."

Подчертавайки усилията на Huawei да диверсифицира дейността си, тъй като се оказва отрязана от западните санкции, фирмата заяви, че приходите от бизнеса ѝ с интелигентни автомобили са се увеличили повече от два пъти, като през миналата година са донесли 4,7 млрд.

Повече от половината от приходите на компанията са от бизнеса ѝ с ИКТ инфраструктура, следван от потребителските продукти и изчислителните облаци.

"През 2024 г. ни очаква ново предизвикателство", каза Ху.

Анкети