Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Канада предостави 1,5 милиарда щатски долара за финансиране на бюджетния дефицит на Украйна

Парите

Канада предостави 1,5 милиарда щатски долара за финансиране на бюджетния дефицит на Украйна

Канада предостави 1,5 милиарда щатски долара за финансиране на бюджетния дефицит на Украйна - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Канада предостави на Украйна 1,5 милиарда щатски долара, които ще бъдат използвани за финансиране на бюджетния дефицит, включително за социално подпомагане“.

Това написа украинският премиер Денис Шмигал в социалната мрежа X.

Според Шмигал от началото на пълномащабната инвазия на Русия Канада е отпуснала на Украйна финансова помощ в размер на почти 5,19 млрд. долара.

„Благодарни сме на канадския народ и правителство, които остават наши надеждни съюзници в тези трудни времена“, написа украинският министър-председател.

По-рано Канада обеща близо 30 млн. долара за инициативата на Чешката република за снабдяване на Украйна с артилерийски снаряди, които са изключително важен потенциал за Украйна, тъй като страната е изправена пред критичен недостиг на боеприпаси, а помощта за Киев от САЩ в размер на 60 млрд. долара остава блокирана в Конгреса.

През март Канада също така официално се присъедини към ръководената от Латвия и Великобритания коалиция на безпилотните самолети, като допълнително дари на Украйна над 100 специализирани камери за безпилотни самолети канадско производство от L3 Wescam. Преди това канадският министър на отбраната Бил Блеър заяви, че Канада ще достави на Украйна над 800 многоцелеви дрона SkyRanger R70.

Анкети