Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Китай пуска първата си емисия 30-годишни облигации тази седмица

Парите

Китай пуска първата си емисия 30-годишни облигации тази седмица

Китай пуска първата си емисия 30-годишни облигации тази седмица - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Китай ще започне да продава първоначална партида дългосрочни облигации тази седмица, съобщи Министерството на финансите, предаде АФП.

Централното правителство ще започне емитирането на някои 30-годишни облигации от 17 май като част от планираната продажба на дълг на стойност над 138 млрд. долара.

Други облигации с продължителност 20 и 50 години ще бъдат пуснати в продажба съответно на 24 май и 14 юни. Министерството на финансите не уточни броя на облигациите, които ще бъдат емитирани.

Нестабилният пазар на недвижими имоти и високата безработица - особено сред младите хора - са сред основните проблеми, които спъват китайската икономика.

Държавното ръководство си е поставило за цел да постигне растеж от около 5% през тази година - стойност, която се смята за твърде амбициозна от много икономисти.

Продажбата на облигации беше загатната през последните месеци от Пекин, като през март премиерът Ли Цян заяви, че подобни мерки ще бъдат използвани за подкрепа на големи проекти от стратегическо значение.

Китай е продавал такива държавни облигации само в няколко случая в условията на големи икономически трудности, като например в началото на 2020 г., за да подпомогне финансирането на усилията за борба с пандемията.

Потребителските цени в страната са на положителна територия в продължение на три поредни месеца, показаха официални данни, но вътрешните разходи остават сравнително слаби.

Анкети