Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КЗП глоби с 25 000 лв. голяма търговска верига заради цена на пица

Парите

КЗП глоби с 25 000 лв. голяма търговска верига заради цена на пица

Нарушението е установено от екип проверяващи, които закупили пиците в хипермаркет в Дупница

КЗП глоби с 25 000 лв. голяма търговска верига заради цена на пица - Tribune.bg
Снимка:
© tribune.bg

25 000 лева глоба е наложила на известна търговска верига Комисията за защита на потребителите заради разлики в цените на замразени пици, продавани в обект в Дупница. Глобата е потвърдена според решение на Районния съд, което може да се обжалва пред по-горна инстанция.

Нарушението е установено от екип проверяващи, които закупили пиците в хипермаркет в Дупница, съобщи БНР.

Служителите на КЗП направили контролна покупка на замразена пица „Четири сирена“. На хладилната витрина обявената цена била 8.49 лева, но на касата пицата минала на цена от 8.99 лева.

Проверяващите установили, че всички подобни продукти от съответната марка били с обявена по-ниска цена от тази, на която се маркират на каса.

Според становището на дружеството, след извършена вътрешна проверка е установено, че описаните продукти са били на цена от 8.99 лв. за период от 7 дни, като преди това артикулите във всичките им разновидности са се предлагали на по-ниска цена от 8.49 лв. за брой, но поради технически причини етикетите не са били сменени своевременно от персонала.

Комисията за защита на потребителите съставила акт за установено административно нарушение и издала наказателно постановление, което е обжалвано от търговското в съда.

„Търговският обект е голям, посещаван от многобройни клиенти, част от хранителна верига и с ежедневен оборот на подобни замразени храни и сериозна посещаемост от гражданите, което би могло да доведе до засягането на голям брой потребители, а от там и завишава сериозно обществената опасност на нарушението“, се посочва в мотивите на съда.