Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КЗП: Нелоялните търговски практики изкуствено завишават цените

Парите

КЗП: Нелоялните търговски практики изкуствено завишават цените

КЗП: Нелоялните търговски практики изкуствено завишават цените - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Цени, които са повишени от нормални икономически процеси не могат да бъдат контролирани.  Това, което  е в компетенциите на КЗП е да контролира нелоялните търговски практики, надминаващи 50%. Те изкривяват пазара и изкуствено завишават цените.  Те завличат всички участници в пазара – това е предпоставка за изкуствено завишаване на цените“, това заяви пред БНТ Стоил Алипиев, председател на КЗП. Той даде пример с привличането на потребители със стоки, които се оказва, че не са в наличност.

„Нелоялните търговски практики са проблем и на потребителите и на големите пазарни играчи. Тяхното използване завлича и малките участници на пазара. Нашата комисия има правомощие да санкционира търговците за нелоялните търговски практики. Санкциите за един търговец имат голямо значение, стигат до 50 000 лв. Тук е важна и тяхната търговска репутация“, подчерта Алипиев.

„Контролните органи няма как да обхват всички обекти. Привличането на потребителите е много важно. Обсъждат се идеи за създаването на информационни сайтове, в които да се показват цените от влизането на продукта до закупуването. За да може потребителите да видят преди да тръгнат към търговския обект какви са цените“, добави председателят на КЗП.

По думите му предстои да започне извършването на проверки отново част от нелоялните търговски практики, които представят на потребителя качества на продукта, които той не притежава.

Относно ежедневният мониторинг, който Министерски съвет предвижда да заработи, Алипиев заяви: „Той не е предвиден да се извършва само от КЗП, а от всички контролни органи. Извършваме, проверки в търговските обекти. Започнахме капания, в която усилията ни бяха насочени към съобщенията за намаление на нехранителни стоки и как се прилага. До момента сме извършили над 1200 проверки за това как се предлага съобщението за намаление например. Такива казуси изкривяват пазара като цяло“.

Председателят на КЗП уточни, че на тези търговци се налага административна глоба до 5 000 лв.

Анкети