Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Високите цени на храните: Въвежда се механизъм за наблюдение и контрол

Парите

Високите цени на храните: Въвежда се механизъм за наблюдение и контрол

Високите цени на храните: Въвежда се механизъм за наблюдение и контрол - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Служебното правителство въвежда механизъм за наблюдение е контрол по цялата верига на доставките - от производителя до щандовете. Това заяви пред журналисти премиерът Гълъб Донев.

По думите му в страната били установени разлики между цените от производителя през търговеца до щанда в магазина, които са между 20 и 30%.

Донев беше категоричен, че целта на служебното правителство не е да се меси в свободния пазар и в честните практики, а да покаже нелоялната конкуренция.

„Гражданите ще контролират. Ще покажем нелоялните търговски практики“, посочи Донев.

„Потребителите ще бъдат наясно къде се получават изкривявания на цените при най-необходимите стоки и услуги. Цялата информация ще бъде налична за гражданите и ще могат да правят сравнение между това какво се произвежда в нашата страна и каква е ситуацията в другите държави в ЕС. Нарастването на цените се вижда при крайния потребител“, обясни служебният премиер.

„Контролът ще се осъществява от всички институции в страната, като Българската агенция по безопасност на храните, а през Агенция Митници и НАП ще се следи дали се спазват законите, как влизат в страната различните стоки и дали се плащат данъците“, допълни още той.

Ще бъдат следени цените на стоките от първа необходимост, като за целта се обмисля и създаването на сайт.

Анкети