Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Лазар Лазаров: Почти половината пенсионери у нас ще получат Великденски добавки

Парите

Лазар Лазаров: Почти половината пенсионери у нас ще получат Великденски добавки

„В политиките приети от предходните две Народни събрания има сериозно напрежение в разходната част“, посочи още служебният социален министър

Лазар Лазаров: Почти половината пенсионери у нас ще получат Великденски добавки - Tribune.bg
Снимка:
© кадър/БНТ

„Почти половината пенсионери у нас ще получат Великденски добавки от 70 лева“, това заяви пред БНТ служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Той заяви, че Коледните и Великденските добавки не е плащане, което зависи от осигурителния принос на лицата, а е предвидено от страна на държавата за подкрепа на това да се посрещнат определени разходи в определени празници. Припомни, че когато миналата година е имало коледни добавки от 70 лв. за всички пенсионери, много са заявили, че не е справедливо, защото и хора с максимална пенсия са получили помощ.

По думите му сегашният вариант е „най-справедливият подход, защото става дума за подкрепа на онези, които имат най-голяма нужда, а именно тези, които получават пенсия до границата на бедността. Това са почти половината пенсионери.

Лазаров допълни, че винаги когато има граница, под която се получават тези плащания, се появява т.нар. „синдром на границата“. Причината да не получат добавки всички пенсионери е по-скоро законодателен, а не финансов.

Социалният министър коментира, че приетият удължителен закон от НС за държавния бюджет и бюджета на ДОО не предвижда гъвкавост по отношение на механизмите, които може да използва служебният кабинет. Поради тази причина основният проблем е свързан с липсата на нормативно основание да се извърши подобен разход.

Лазаров заяви, че съгласно действащото законодателство са имали възможност да осигурят изплащани разходи, които да бъдат в същото равнище като предходната година. Тогава разходите по консолидираната фискална програма са малко над 12 млрд. лв., а в този момент те са малко над 15 млрд., каза той. Това, според министъра, означава, че с политиките приети от предходните две Народни събрания се оказва, че има сериозно напрежение в разходната част.

Анкети