Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. МС реши: Ще има великденски добавки, но за част от пенсионерите у нас

Парите

МС реши: Ще има великденски добавки, но за част от пенсионерите у нас

Допълнителните 70 лева за Великден ще получат възрастните хора, чиито пенсии за април са под линията на бедност от 504 лева.

МС реши: Ще има великденски добавки, но за част от пенсионерите у нас - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

МС реши да бъдат изплатени по 70 лева в подкрепа на пенсионерите, чиито пенсии за април, без добавките и компенсациите към тях са под линията на бедност  - под 504 лева включително. В тази група попадата близо 1 млн. и 2000 български пенсионери. 

Това са пенсионерите с пенсии за осигурителен стаж и възраст; пенсионерите с инвалидни пенсии за трудова дейност; пенсионерите с пенсии, несвързани с трудовата дейност, които се изплащат за сметка на държавния бюджет, включващи и наследствените пенсии от починал родител; пенсионерите със социална пенсия за старост; пенсионерите със социална пенсия за инвалидност, както и пенсионери, с пенсии от учителския пенсионен фонд.

„Разбирам добре, че това решение на правителството ще се приеме като несправедливо от пенсионерите, които няма да получат тази добавка, особено от тези, които получават малко над тези 504 лева. Уверявам ви, че това беше възможно най-справедливото решение за ситуацията, в която се намира държавата в момента“, коментира служебният министър-председател Гълъб Донев

„Знаете, че принципът, който се прилага в целия ЕС е социалните мерки да бъдат насочени към най-уязвимите групи. Без съмнение най-уязвими са възрастните хора, които получават пенсия под линията на бедност“, коментира още Донев.

Сумите ще бъдат изплатени в началото на следващата седмица от НОИ по банков път или чрез пощенските станции в страната.

„Средствата необходими за изплащането на тези великденски добавки са в размер на 72 млн. лева. За някои анализатори осигуряването на този ресурс е лесна работа. Уверявам ви, че не е. Осигуряваме тези средства, въпреки ограниченията, които ни наложи 48-то НС, благодарение на спестен финансов ресурс от служебното правителство през 2022 година“, коментира още Донев.

По думите му, служебното правителство е приключило финансовата 2022 година с дефицит на начислена основа от 2,9%.

„Имахме ограничен ресурс от тези 72 млн. лева, които да послужат за изплащане на тези великденски добавки за българските пенсионери и това е ресурс, който няма да окаже въздействие върху разходната част на бюджета за 2023 г.“, обясни служебният премиер.

Анкети