Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Мексико отчете 3,6% икономически ръст

Парите

Мексико отчете 3,6% икономически ръст

Мексико отчете 3,6% икономически ръст - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Икономиката на Мексико, втората по големина в Латинска Америка, е нараснала с 3,6% през второто тримесечие на 2023 г. спрямо предходната година, сочат предварителните официални данни, предаде АФП.

В сравнение с предходното тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 0,9 %, стимулиран от ръста в сектора на услугите, съобщи националната статистическа агенция INEGI.

През първата половина на 2003 г. БВП също е нараснал с 3,6% на годишна база, съобщи тя.

„Справяме се добре“, заяви президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор в отговор на данните.

Мексиканската икономика нарасна с 3,1% през 2022 г. и с 5,0% през 2021 г., възстановявайки се от най-тежкия спад от десетилетия насам, дължащ се на пандемията от коронавирус.

Според Габриела Силер, ръководител на икономическия анализ на финансовата група Banco BASE, икономиката все още има по-голям потенциал за възстановяване.

„Мексико показа благоприятен растеж през последните тримесечия, но в сравнение с нивата преди пандемията разширяването на БВП е слабо в сравнение с други страни“, каза тя.

Мексико се надява да се възползва от т.нар. тенденция на „nearshoring“, при която американски компании като производителя на електрически автомобили Tesla преместват производството си по-близо до дома, вместо в Азия.

Централната банка, която повиши основния си лихвен процент до рекордните 11,25%, за да се справи с инфлацията, прогнозира ръст на БВП от 2,3% за 2023 г.