Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. МФ: До месец ще бъде готов закон за приемане на еврото

Парите

МФ: До месец ще бъде готов закон за приемане на еврото

МФ: До месец ще бъде готов закон за приемане на еврото - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Зам.-министърът на финансите Методи Методиев съобщи, че законът за приемането на еврото ще бъде внесен до месец в Народното събрание. Това се случи по време на дискусия, част от форума „Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към Еврозоната“.

„Постигането на инфлационния критерий е предизвикателство за страната ни заради сравнително ниското ниво на цените в сравнение с цените от ЕС и страните от еврозоната“, заяви Методи Методиев.

По думите му в Министерството на финансите се работи по подготовката на необходимото законодателство.

Пеканов: Приемането на еврото ще доведе до по-бързо увеличаване на заплатите и реалните доходи

„В процес на подготовка е и специален закон за въвеждане на еврото в Република България. А проект на нов закон, регламентиращ функционирането на Българска народна банка в рамките на еврозоната, предстои да бъде одобрен от Министерски съвет и внесен за разглеждане в Народното събрание“.

Миналата седмица от финансовото министерство изпратиха позиция,  с която потвърждават, че се работи за въвеждане на еврото у нас с целева дата януари 2025 г.

Позиция на МФ: България се готви да приеме еврото най-късно на 1 януари 2025 г.

Участие във форума взеха и представители на синдикати, бизнес и граждански организации, които изразиха своята подкрепа за членството на България в Еврозоната и насърчиха институциите да работят активно и с прозрачност за успешната реализация на тази национална цел.

Анкети