Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. На годишна база: Инфлацията в Турция близо 65%

Парите

На годишна база: Инфлацията в Турция близо 65%

На годишна база: Инфлацията в Турция близо 65% - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

През януари инфлацията в Турция регистрира най-големия си месечен скок от август с ръст от 6,7% спрямо декември, докато инфлацията на годишна база достигна почти 65%, според данните на Турската централна банка.

Индексът на потребителските цени (CPI) за страната с население от 85 милиона души се е увеличил с 64,86% на годишна база, което е леко увеличение от 64,77% през декември. Секторите с най-голям месечен ръст на цените са здравеопазването със 17,7%, хотелиерството, кафенетата и ресторантите с 12% и разнообразните стоки и услуги с малко над 10%. Единственият сектор с месечно намаление на цените е облеклото и обувките с -1,61%.

Храните, напитките и тютюневите изделия, както и транспортът, са се увеличили между приблизително 5% и 7% на месечна база, докато жилищата са нараснали със 7,4% от декември, съобщи Си Ен Би Си.

Икономистите казват, че месечните повишения произтичат от значителното увеличение на минималната заплата, което правителството на Турция определи за 2024 г. Минималната заплата за годината се е увеличила до 17 002 турски лири (556,50 долара) на месец, 100% увеличение от януари 2023 г.

Турската централна банка е на продължителна мисия за намаляване на инфлацията, прилагайки осем последователни повишения на лихвените проценти от май 2023 г., за кумулативно 3650 базисни пункта. Последното повишение на банката, на 25 януари, повиши основния лихвен процент с 250 базисни пункта до 45%.

По-конвенционалният подход следва няколко години на неортодоксална политика, по време на които Анкара отказа да затегне ставките въпреки растящата инфлация. Лирата е намаляла с 38% спрямо долара до момента и е загубила повече от 80% от стойността си спрямо световната валута през последните пет години.

Последният отпечатък за инфлацията идва само няколко дни след като управителят на централната банка на Турция Хафизе Гайе Еркан обяви оставката си, заявявайки, че решението се дължи на кампания за „убийство на репутацията“ и необходимостта да защити семейството си.

Еркан стана управител на банката с президентски указ през юни 2023 г. и ръководи – заедно с турския финансов министър Мехмет Симек – обрата в паричната политика на Турция и последвалата серия от повишения на лихвените проценти.

Тя беше заменена от заместник-управителя на централната банка Фатих Карахан, който прекара почти десетилетие като икономист във Федералния резерв в Ню Йорк.

Данните за инфлацията от януари „подчертават продължаващата сила на инфлацията в услугите и може да окажат натиск върху новия управител на централната банка Карахам да рестартира цикъла на затягане на централната банка“, пише в изследователска бележка Лиъм Пийч, старши икономист за нововъзникващите пазари в базираната в Лондон Capital Economics.

„Фактът, че инфлацията не се повиши значително повече от очакваното през януари, е положителен предвид несигурността относно въздействието на увеличението на минималната работна заплата“, добави Пийч.

„Но цифрите представляват малка пречка за процеса на дезинфлация и подчертават продължаващата сила на инфлацията в услугите. Засега прогнозата на централната банка за инфлация в края на годината от 36% остава непроменена“, каза още той.

Анкети