Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Надзорът на НОИ утвърди проектобюджета на ДОО за догодина

Парите

Надзорът на НОИ утвърди проектобюджета на ДОО за догодина

Надзорът на НОИ утвърди проектобюджета на ДОО за догодина - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

На свое заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. В проектозакона са отразени параметрите на предвидените за следващата година социалноосигурителни политики в страната.

В изпълнение на своите правомощия по Кодекса за социално осигуряване, членовете на съвета се запознаха със заложените в документа законови промени и подкрепиха с мнозинство направените предложения. Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Проектобюджетът на ДОО предвижда от 1-ви януари догодина максималният осигурителен доход да стане 3750 лева вместо досегашните 3400 лева, а така наречената „вдовишка добавка“ да се повиши от 26,5 на 30% от пенсията на починалия съпруг.

Намеренията на правителството са таванът на осигуровките да продължи да расте и през 2025 и 2026 г. и да достигне съответно 4130 и 4430 лева.

Проектобюджетът предвижда минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се и на земеделските стопани и тютюнопроизводителите да се увеличи от 780 на 933 лева.

Предвижда се ръст на пенсиите с 11% от 1-ви юли догодина по швейцарското правило – 50% от ръста на инфлацията плюс 50% от ръста на средния осигурителен доход. За 2024 г. разходите за пенсии нарастват с близо 2,5 млрд. лева спрямо 2023 г. От 1-ви юли минималната пенсия става 580,57 лева.

На 780 лева се запазва размерът на обезщетението за отглеждане на дете до две годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя). Запазва се размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице - 540 лева. Запазват се минималният дневен размер на обезщетението за безработица – 18 лв., както и максималният му дневен размер – 85,71 лева.

Анкети