Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Лъчезар Борисов: IT и аутсорсинг секторите ще са поредните ударени от новата фискална политика

Мрежата

Лъчезар Борисов: IT и аутсорсинг секторите ще са поредните ударени от новата фискална политика

Лъчезар Борисов: IT и аутсорсинг секторите ще са поредните ударени от новата фискална политика - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

От фейсбук профла на финансистът и бивш министър на икономиката Лъчезар Борисов:

„Изземване  на около 1 млрд. лв. от IT индустрията и високотехнологичните услуги през следващите 3 години

Една от основните причини за бързото развитие на IT сектора в България беше не само доброто образование на кадрите, но и ниската данъчно-осигурителна тежест. Нещо повече при навлизането на нови компании, особено преди Ковид-19 пандемията, инвеститорите бяха подпомагани и с връщане на осигуровките за период от поне 1 година. Това ставаше по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Така столицата, а и България се превърнаха в един от лидерите по развитие в Централна и Източна Европа на lT и аутсорсинг сферите. Глобални компании пристигнаха в София, а редица специалисти се върнаха обратно в страната ни.

Тази тенденция предстои да бъде пречупена, тъй като вече се цитира информация от публикувания проектобюджет за 2024 г., както и от тригодишната бюджетна прогноза и фискална рамка, според които таванът на осигуровките ще се вдигне от 3400 на 3750 лв. Нещо повече предвижда се максималният осигурителен доход да стане 4130 лв. през 2025 г. и 4430 лв. през 2026 г. Всичко това би коствало на бизнеса и на работещите в по-високоплатените сектори около 1 млрд лв. за следващите три години. Така се оказва, че след енергетиката - IT и аутсорсинг секторите, които генерират високи заплати и висока добавена стойност ще са поредните, които ще бъдат ударени от новата фискална политика. Предложените промени ще доведат и до по-високи разходи за работодателите. Най-големият брой от заетите в България, които се осигуряват на тавана са заетите в IT сектора. Очаква се промените в законодателството да засегнат близо 200 хил. души, основно от IT, сектора и частично от здравеопазването, консултантския и финансовия сектор.

За съжаление до момента явно организациите, представляващи високотехнологичния бизнес не са чути и се предвижда страната ни да загуби конкурентни позиции, които има в момента. Не бяха чути и призивите за стабилна и устойчиво данъчно-осигурителна политика. Остава да видим решенията на Народното събрание.“

Анкети