Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Наемането на работници в САЩ намалява, икономиката се охлажда

Парите

Наемането на работници в САЩ намалява, икономиката се охлажда

Наемането на работници в САЩ намалява, икономиката се охлажда - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

През март ръстът на работните места в САЩ е намалял за втори пореден месец, което засилва признаците за охлаждане на икономиката, докато политиците продължават борбата си с инфлацията, показват правителствени данни.

През март в страната са разкрити 236 000 нови работни места, а равнището на безработица се е понижило до 3,5%, се казва в доклад на Министерството на труда, цитиран от АФП.

Данните идват дни след като отделни доклади показаха, че наемането на персонал в частния сектор и активността в сферата на услугите също намаляват, докато производственият сектор остава слаб.

Данните за пазара на труда се следят отблизо заради потенциалното им въздействие върху бъдещите решения на Федералния резерв за лихвените проценти - но не е ясно дали последните данни са достатъчни, за да доведат до пауза в повишаването на лихвите.

Според данните средното почасово заплащане се е повишило с 0,3% до 33,18 щатски долара.

"Заетостта продължи да бележи тенденция на нарастване в сферата на отдиха и хотелиерството, държавното управление, професионалните и бизнес услуги и здравеопазването", заявиха от Министерството на труда.

В доклада се допълва, че и през миналия месец коефициентът на участие на работната сила е продължил да се повишава.

Анкети