Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Недостатъчни доказателства: Прекратяват дело за данъчни измами срещу Шакира в Испания

Парите

Недостатъчни доказателства: Прекратяват дело за данъчни измами срещу Шакира в Испания

Недостатъчни доказателства: Прекратяват дело за данъчни измами срещу Шакира в Испания - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Испанските прокурори поискаха прекратяване на производство за данъчни измами срещу колумбийската суперзвезда Шакира. То засягаше данъчната 2018 г. Прокуратурата по икономически престъпления в Барселона посочи като основание за искането си „недостатъчни доказателства“.

Съдът обяви през юли 2023 г. започването на това производство. Шакира е заподозряна, че е използвала мрежа от компании, някои от които офшорни, за да избегне плащането на пълния размер от 6,6 млн. евро на данъка върху доходите и имуществото си през 2018 година. 

През следващия месец певицата плати на съда 6,6 млн. евро, за да демонстрира желанието си да уреди данъчните си дела. В допълнение към сумата, дължима на данъчните власти, тя плати лихви за забавяне и разходи за уреждане на отношенията.

По друго дело за данъчна измама, отнасящо се за 2012, 2013 и 2014 г., Шакира беше призована в съда през ноември, но в последния момент сключи споразумение с прокуратурата, като по този начин избегна съдебен процес.

Срещу 7 млн. евро глоба Шакира избегна съдебен процес за данъчни измами в Испания

Като част от споразумението изпълнителката на "Hips don't lie" беше осъдена да плати глоба в размер на над 7,3 млн. евро, което съответства на "50%" от дължимата сума. Тя вече е платила на данъчните власти 17,45 млн. евро, за да уреди положението си по това дело.

Певицата, която се премести в Маями заедно с децата си, след като се раздели миналата година с испанския футболист Жерар Пике, е обект на наблюдение от страна на испанските данъчни власти и за данъчната 2011 г.

Анкети