Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Недостиг на кадри: От началото на годината над 1600 служители са напуснали НКЖИ и БДЖ

Парите

Недостиг на кадри: От началото на годината над 1600 служители са напуснали НКЖИ и БДЖ

Недостиг на кадри: От началото на годината над 1600 служители са напуснали НКЖИ и БДЖ - Tribune.bg
Снимка:
© МТС

Заедно със синдикатите ще работим за реални реформи в сектора, които да не са само на хартия. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на днешния Учредителен конгрес на нова федерация на транспортните синдикати към КНСБ.

„Само в държавните дружества БДЖ и НКЖИ работят почти 20 000 служители, а ако включим и другите видове транспорт, това число ще нарасне в пъти”, каза още Георги Гвоздейков. По думите му само за десет месеца по време на двете служебни правителства служителите, които са напуснали системата на НКЖИ са 884, а БДЖ – 788 човека.

„Правителството и синдикатите имаме обща цел – по-добри условия на труд и достойни възнаграждения за работещите в сектора. Защото ежедневно се сблъскваме с липсата на квалифицирани работници. Към момента липсата на работници в НКЖИ е 1260 човека, а в БДЖ има недостиг на 1100 човека“, посочи министър Гвоздейков.

„Геополитическата ситуация създава възможност за огромни инвестиции в транспортния сектор. Работим усилено с нашите съседи от Гърция и Румъния, за да надградим съществуващата и да създадем нова инфраструктура за автомобилен, за жп транспорт и връзки с пристанищата и летищата. Модернизацията на транспортния сектор също ще го направи по-привлекателен и перспективен за младите хора“, обясни още транспортният министър.