Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Никола Стоянов: Без бюджет след 10 юни държавата не може да се разплаща

Парите

Никола Стоянов: Без бюджет след 10 юни държавата не може да се разплаща

Никола Стоянов: Без бюджет след 10 юни държавата не може да се разплаща - Tribune.bg
Снимка:
© кадър/архив

„След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, на практика от понеделник (12 юни) държавата няма да може да се разплаща“, това заяви пред БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

„В такива случаи, когато няма приет бюджет или е изтекъл законът за удължаването на бюджета, страната трябва да се върне към нулево салдо, а именно – може да харчи само, ако бюджетът е на плюс, когато е на минус, няма право да харчи нищо, докато не стане отново на нула и евентуално на плюс“, обясни той.

„Това би довело до невъзможност за изплащане на заплати“, посочи Стоянов и добави, че за юни пенсиите ще бъдат платени до 10-то число така или иначе. Но на теория изтичането на удължителния закон би довело до спиране на всички плащания.

„Твърдо убеден съм, че депутатите са наясно с тази отговорност и, или ще приемат нов бюджет, или поне удължаване на сегашния“, изтъкна служебният икономически министър.

Според него нов бюджет до 10 юни е малко вероятно да бъде гласуван.

„С удължаване на действащия бюджет положението ще бъде спасено откъм най-негативния сценарий, ще продължим да харчим 1/12 от миналата година, но ситуацията е коренно различна, подчерта министър Стоянов. Много е трудно с бюджета от 2022 г. да се работи през 2023 г.“, обясни той.

По думите му не събираемостта, а разходите, които спрямо миналата година са увеличени близо 30 на сто, са проблем.

„Българският бизнес в тези сложни времена показа, че е доста стабилен, гъвкав, отчете министърът на икономиката. Според него в България не може да става дума за рецесия. Българската икономика е стабилна, расте, расте и износът. Но държавата не можела да навакса тези огромни разходи със съответните приходи“, подчерта  министърът.

По думите му инфлацията е рекордно ниска у нас.

„Цените генерално падат, затова инфлацията пада, но цените на хранителните стоки не падат със същия темп. В отделни категории има спад – олио, масло“, посочи той.

Анкети