Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Сачева: От 10 юни разплащанията в държавата ще бъдат силно затруднени

Парите

Сачева: От 10 юни разплащанията в държавата ще бъдат силно затруднени

Пенсии и заплати ще се плащат, но без бюджет се блокират градини, болници, училища, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС

Сачева: От 10 юни разплащанията в държавата ще бъдат силно затруднени - Tribune.bg
Снимка:
© Facebook

Удължителният закон за бюджета действа до 10 юни, след това вече няма основание да се изплащат една част от направените и вече взети решения, защото няма отпуснати средства. Това коментира в ефира на bTV Деница Сачева от ГЕРБ и обясни, че пенсии и заплати ще се изплащат, но на практика няма да има средства за нищо друго, защото от 10 юни започваме да работим с една дванайста от миналия бюджет.

„След края на удължителния бюджет и детски градини, болници, училища, всякакви общински институции, които имат бюджети, свързани с държавния бюджет, ще бъдат блокирани и няма да работят“, поясни тя.

„Бюджет, който е с 6,5% дефицит, не може да приемем. Имаме забележки към някои от перата. Ако няма редовно правителство, гласуването на този бюджет е под риск. Категорична съм, че гласуването е под риск, ако няма правителство, животът на този парламент е толкова кратък, че няма да може да се извърви бюджетната процедура“, заяви Сачева.

Сачева категорично заяви, че тайни срещи между ГЕРБ и ПП-ДБ няма.

„В парламента тайни срещи няма как да има, няма нищо тайно, журналистите са навсякъде. Ясно казахме, че г-жа Мария Габриел ще провежда срещи с всички партии. Срещата не случайно беше лидерска. В понеделник ще върнем изпълнен мандат със списък с министри“, обясни тя.

По думите й редовното правителство ще бъде с ясен европейски профил.

„Обърнали сме се към всички политически партии, без БСП, заявихме ясно приоритети си. Разговорите се водят от г-жа Габриел и са започнали. Не мога да кажа какво се случва в момента, целта е ясна - да има папка със структура“.

„ГЕРБ вече подкрепи кандидатурата и приоритетите на Габриел, ще получи и 100% подкрепа по отношение на списъка с кандидат-министри. Дали сме нашето доверие и участваме в този процес, ние не сме безгласна буква. Технологията на това как ще се случат нещата, нека оставим за партийния ни живот. Ние винаги обсъждаме решенията и даваме своите мнения за това какво и как да се случи“, обясни тя.

По думите ѝ политическата криза в страната и публичните финанси са на първо място. „Приоритетът за освобождаването на Иван Гешев беше трети. Групата застана единодушно зад Габриел при изброяването на приоритетите. Оставката на Гешев се искаше от години. Този приоритет беше представен публично и получи публична подкрепа. Не очаквайте да влизам в подробности за дронове, кой на кого какво писал. В политиката са важни резултатите, всичко останало е жълтина, върху която не искам да се фокусирам“, заяви тя. 

„Аз подкрепих третия приоритет, всичко останало няма значение, важно е крайното решение“, каза Сачева.

Сачева обясни, че съдебната система трябва да е далеч от политическата власт. По думите й е притеснително, че когато България трябва да застане категорично на своето европейско развитие, стават такива ситуации.

„Възможно е да има извънредно заседание във вторник, най-късно в четвъртък предполагам ще се гласува кабинетът“, каза Сачева.

Анкети