Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ООН: Поскъпват зърнените култури и храни

Парите

ООН: Поскъпват зърнените култури и храни

ООН: Поскъпват зърнените култури и храни - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Референтният показател за световните цени на хранителните стоки остана като цяло стабилен през октомври, като покачващите се цени на зърнените култури се компенсират от спада на котировките на други основни продукти, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Индексът на цените на храните на ФАО, който проследява месечните промени в международните цени на кошница от често търгувани хранителни стоки, е достигнал средно 135,9 пункта през октомври, което е незначително под нивото му през септември, предаде БТА. С последната актуализация индексът се е понижил с 14,9 процента спрямо историческия си връх, регистриран през март 2022 г., докато е останал с 2 процента над нивото си през октомври 2021 г.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО се е увеличил с 3 процента през месеца. Световните цени на пшеницата са се повишили с 3,2 процента, отразявайки най-вече несигурността, свързана с Черноморската инициатива за зърно, както и ревизия надолу за доставките в САЩ. Международните цени на зърното са се увеличили с 3,5 процента от септември, като цените на царевицата са се повишили още повече поради по-ниските перспективи за производство в САЩ и ЕС, заедно със сушата в Аржентина и несигурността относно износа от Украйна. Международните цени на ориза са се увеличили с 1 процент.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО се е понижил с 1,6 процента през октомври и е останал с близо 20 процента под нивото си от година по-рано. Покачващите се международни котировки на слънчогледовото олио са били повече от компенсирани от по-ниските световни цени на палмовото, соевото и рапичното масло.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се е понижил с 1,7 процента, като цените на всички млечни продукти са се понижили от септември. По-ниските от очакваните покупки от страна на Китай, слабото търсене на внос и отслабването на еврото спрямо щатския долар са подкрепили спада през октомври.

Индексът на цените на месото на ФАО се е понижил с 1,4 процента през октомври в сравнение със септември, като международните цени на овче, свинско, говеждо и птиче месо намаляват поради като цяло слабото глобално търсене на внос и увеличаващите се доставки за износ.

Анкети