Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Пореден рунд: Синдикати и работодатели в спор дали МРЗ ще стане 950 лв. от догодина

Парите

Пореден рунд: Синдикати и работодатели в спор дали МРЗ ще стане 950 лв. от догодина

Пореден рунд: Синдикати и работодатели в спор дали МРЗ ще стане 950 лв. от догодина - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Последните данни показват 1880 лева средна заплата към 4-то тримесечие. От 1 януари 2024 година трябва да се готвим за минимална заплата от около 950 лева. 1351 лева е нетният доход, необходим на един работещ“, заяви Любослав Костов пред Нова тв от КНСБ.

Формулата за определяне на минималната работна заплата като 50% от средната брутна е добра основа, върху която да се надгражда, смятат синдикатите.

Работодатели се опасяват обаче, че европейската формула за минимална заплата ще доведе до поскъпване на продукти и услуги, съкращаване на персонал и разрастване на сивия сектор.

„Средната работна заплата в София е далеч по-висока от тази, която е в страната . Ще бъде много трудно, особено за микро и малките фирми, да поемат такъв непрекъснат ръст на заплащането”, подчерта Мария Минчева от Българската стопанска камара.

„Когато МРЗ нараства, се стимулира заетостта, заетостта нараства, безработицата намалява и като цяло отчитаме по-висок икономически растеж. Ерата на евтиния труд свърши и това трябва да го разберат всички в България“, категоричен е Любослав Костов.

Социалният министър също изрази притесненията си относно новата формула. За да се приложи от 1 януари 2024-а, държавата трябва да предложи какъв да е размерът на минималната заплата още на 1 август. То стъпва на изчисленията на Националния статистически институт за средната работна заплата от втората половина на 2022-а и първите 6 месеца на текущата година. Нещо, с което НСИ няма да са готови, смята министър Лазаров.

Анкети