Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Прогрес: България има конкретен срок за присъединяването си към ОИСР

Парите

Прогрес: България има конкретен срок за присъединяването си към ОИСР

Прогрес: България има конкретен срок за присъединяването си към ОИСР - Tribune.bg
Снимка:
© МС

За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това заяви премиерът Главчев пред журналисти след срещата си с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман. От разговора на премиера Главчев с генералния секретар Корман е станало ясно, че хоризонтът за приемането на страната ни е края на следващата 2025 година.  Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26.

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР. В рамките на днешната им среща министър-председателят лично е благодарил на генералния секретар на ОИСР Мариас Корман за активния диалог със страната ни по време на неговия мандат.

На въпрос за вчерашната отмяна на решението на Министерския съвет за създаване на частна болница премиерът Главчев изтъкна, че аргумент за отмяната е създалото се обществено напрежение, с което той се е съобразил.

България има амбиция тази година да премине през възможно най-голям брой прегледи в комитетите на ОИСР и се надявам присъединителният процес да бъде финализиран във възможно най-кратки срокове. Това завяви малко по-рано министър-председателят Димитър Главчев на срещата си с Корман. Двамата разговаряха в рамките на Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри в Париж.

Премиерът Главчев посочи, че страната ни има готовност за интензивни преговори. „Стремим се да изпълняваме отправените към нас препоръки“, заяви Главчев. Той изтъкна, че на състоялата се през април втора сесия на Глобалната парламентарна мрежа на ОИСР от българска страна е потвърден ангажимент за сформиране на специална парламентарна комисия, отговаряща за обсъждането и приемането на законодателство, свързано с процеса на присъединяването ни към Организацията.

Министър-председателят Димитър Главчев акцентира също върху подкрепата на България към регионалните инициативи на ОИСР и по-специално към Регионалната програма за Югоизточна Европа. Тя насърчава провеждането на реформи в региона, с цел укрепване на частния сектор, привличане на инвестиции и подготовка за страните за членство в ЕС и за прилагане на стандартите на ОИСР.

Премиерът Главчев изтъкна още готовността на страната ни за доброволен финансов принос в подкрепа на Украйна, чрез сключване на Споразумение за участие в Програмата на ОИСР за страната. Споразумението бе ратифицирано от Народното събрание на 23 април тази година.

В хода на разговора премиерът Димитър Главчев специално благодари на генералния секретар Матиас Корман за неговата подкрепа и ангажираност в процеса на присъединяване на България към ОИСР. Министър-председателят подчерта също отличното взаимодействие със Секретариата на ОИСР и с Комитетите. Главчев изрази своята увереност, че този активен диалог допринася за намирането на най-подходящите решения по направените препоръки.

Анкети