Парите
Ръст на цените на подправките у нас
Цената на трапезата ни продължава да върви нагоре. Оказа се, че след драстичното поскъпване на млечните продукти, яйцата и хляба, повишение има и при цените на подправките, съобщава Нова тв.
Подправките в дома на Ваня Ангелова от Монтана са на почит. Всяка манджа според нея, трябва да бъде добре овкусена. В боба слага чубрица и джоджен.
„Какво е една манджа без подправки – нищо. Те придават вкус, аромат”, смята Ваня.
Но цените им според нея вече са драстично нагоре.
„Джодженът е двойно, тройно и четворно увеличен. Бакпулверът и чубрицата са по същия начин”, споделя тя.
10 грама млян червен пипер вече е над 60 ст., 50 грама червен пипер не може да се намери под 1, 50 лв., 8 грама дафинов лист е над 0, 60 лв, пакетче джожен от 40 грама е около 1,70 лв., а чубрицата е почти 3 лв. за 100 грама. Производителите и вносителите също имат своето обяснение за по-високите цени.
„Електроенергията, горивата и суровините се вдигнаха”, коментира Северин Сербезов, управител на фирма за подправки.
Почти всички подправки у нас не са български.
„В България имаме малко производство на червен пипер. Иначе внасяме дафиновият лист, например”, каза още Сербезов.