Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Румъния удължава с 30 дни ембаргото за украинско зърно

Парите

Румъния удължава с 30 дни ембаргото за украинско зърно

Румъния удължава с 30 дни ембаргото за украинско зърно - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Премиерът на Румъния Марсел Чолаку информира днес ръководството на СДП на заседание, че правителството подготвя съвместна заповед на министерствата на земеделието, икономиката и финансите относно временна забрана за срок от 30 дни на вноса на украинско зърно, докогато ще бъде готова системата за лицензиране, съобщиха за Știripesurse.ro социалдемократически източници.

„За разлика от Полша и Унгария, Румъния имаше постоянен диалог както с Украйна, така и с Европейската комисия. Поради тази причина нито един камион с украинско зърно не е влязъл в страната от петък до днес, нито пък ще влезе“, твърдят източниците на СДП.

По този начин ще има 30-дневно отлагане на решението на Европейската комисия за прекратяване на ограниченията, докато Украйна не приложи механизъм, който няма да засегне румънския пазар.

Полша, Унгария и Словакия едностранно обявиха, че ще удължат забраната вноса на украинско зърно, въпреки решението на Комисията да прекрати ограниченията.

Украйна беше един от най-големите износители на зърно в света, преди руската инвазия през 2022 г. да намали способността ѝ да превозва селскостопански продукти през черноморските си пристанища. Оттогава украинските земеделски стопани разчитат на износ през съседни държави, включително Румъния. Притокът на украинско зърно и маслодайни семена в съседните държави обаче засегна доходите на източноевропейските земеделски стопани дотолкова, че правителствата в региона забраниха вноса на селскостопански продукти от Украйна.

През май тази година Европейският съюз се намеси, за да предотврати едностранни действия от страна на държавите-членки, и наложи собствено ембарго върху вноса от Украйна в съседните държави.

Съгласно ограниченията, въведени от Брюксел, на Украйна беше разрешено да изнася селскостопански продукти през петте държави-членки на ЕС, в Източна Европа, при условие че тези продукти се продават на други места. В петък изпълнителният орган на ЕС реши да не удължава тези ограничения, след като Украйна обеща да предприеме мерки за контрол на износа на селскостопански продукти за съседните държави.

Анкети