Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Сделка за милиарди: Carlsberg купува за 3,3 млрд. паунда британския производител на безалкохолни напитки Britvic

Парите

Сделка за милиарди: Carlsberg купува за 3,3 млрд. паунда британския производител на безалкохолни напитки Britvic

Сделка за милиарди: Carlsberg купува за 3,3 млрд. паунда британския производител на безалкохолни напитки Britvic - Tribune.bg
Снимка:
© Уикепедия

Датската пивоварна Carlsberg съобщи, че е постигнала споразумение за закупуване на британския производител на безалкохолни напитки Britvic за 3,3 млрд. паунда.

Съобщението дойде малко повече от две седмици след като производителят на плодовата напитка Robinsons squash отхвърли предложение за приватизиране на стойност 3,1 млрд. паунда от страна на Carlsberg с аргумента, че то значително подценява фирмата.

"Управителните съвети на Carlsberg Group и Britvic PLC обявиха днес, че са постигнали споразумение по условията на препоръчителна парична оферта за придобиване на целия издаден и предстоящ за издаване обикновен акционерен капитал на Britvic", казаха от Carlsberg.

На акционерите на Britvic се предлага премия от 7,9 % спрямо цената на затваряне в петък (5 юли) и 36 % спрямо цената на акциите преди един месец.

В изявлението се казва, че директорите на Britvic единодушно препоръчват офертата, която ще създаде единна интегрирана компания за напитки, която ще се нарича Carlsberg Britvic.

"Carlsberg вярва, че комбинацията от двата бизнеса ще подкрепи амбициите за растеж на Carlsberg", заявиха от компанията.

Britvic е основният партньор на PepsiCo във Великобритания и Ирландия с изключителни права за производство и продажба на марки, включително Pepsi, 7UP и Lipton Ice Tea.

"Придобиването на Britvic също така ще засили още повече близките отношения на Carlsberg с PepsiCo, които в момента обхващат пет пазара в Западна Европа и Азия", добави Carlsberg.

PepsiCo се е съгласила да се откаже от клаузата за промяна на контрола в споразуменията за бутилиране, които има с Britvic.

6,3% при 2,2% увеличение на обема на продажбите през тримесечието април-юни.

"Обнадеждаващо е, че това беше постигнато въпреки лошия икономически климат тази година и трудното сравнение с миналата, когато приходите се увеличиха с 9,9%", каза главният изпълнителен директор на компанията Саймън Литерланд.

Етикети: сделка (55)